2009-10-31 15:57:47• hírek • Ferenczi Noémi

Kell az állás a tanároknak

Az elmúlt években alig teltek be a vidéki pedagógusi állások. A gazdasági válság okozta munkanélküliség miatt az idén sok pedagógus, ha kevés pénzért is, de inkább elfogadta a vidéki iskolában felajánlott katedrát. Jelenleg, csupán két posztot töltenek be szakképzetlen káderek.

Az előző években nagy fejtörést okozott a tanfelügyelőségnek, hogy a vidéki iskolába is szakképzett munkaerőt biztosítson. Az idei leosztásnál ilyen gondok nem voltak, ugyanis a legtöbben elfogadták a felajánlott állást. Az elmúlt évek során főleg az alacsony fizetés és az ingázás tántorította el a pedagógusokat a vidéken való oktatástól.

Idén kevesebb mint feleannyi pedagógus fordított hátat a tanügynek, mint tavaly, ugyanis jelenleg sokkal nehezebb munkát találni, sőt a frissen végzettek is a tanügyben próbálnak elhelyezkedni - tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől.

A távolabbi falvakban, mint például Batarcson vagy Nagytarnán, sem volt pedagógushiány. Az ide elszegődött tanárok nem kaptak állást városi iskolákban, így a napi ingázást is vállalniuk kellett.

Az eddigieknél jóval kevesebb szakképzetlen és nyugdíjas tanügyi káder tanít a szatmári iskolákban. Jelenleg a tanügyi dolgozók csupán 20%-át teszik ki nyugdíjas, még most tanuló, szakképzetlen vagy más szakképesítéssel rendelkező tanárok. Szatmár megyében összesen 4987 poszt van, ebből 3912 állást címzetes tanárok, kettőt szakképzetlen helyettesítők töltenek be és 109 nyugdíjas pedagógus vállalt továbbra is munkát.  
A tavalyi iskolai évben 35 szakképzetlen és 220 nyugdíjas tanított a szatmári tanintézményekben, közülük 150 teljes normával dolgozott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: