2011-04-29 09:21:23• hírek • Szatmár.ro

Kell a reform, de csak a csatlakozásunk után

Szükség van a schengeni övezet reformjára és a szabályok konszolidálására, de csak Románia és Bulgária csatlakozása után - jelentette ki Traian Basescu román államfő.

Basescu a román közszolgálati televíziónak adott interjúban kifejtette, hogy "nagyon pozitívan" figyeli az Olaszországnak és Franciaországnak a schengeni övezet szabályainak felülvizsgálására irányuló kezdeményezése nyomán kialakult vitát. Az államfő rámutatott, hogy a szabályokat valóban szigorítani kell az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében, de csak miután Románia és Bulgária az övezet tagjává válik.

A két országnak tavasszal kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Franciaország és Németország a technikai követelményeken túl általánosabb jellegű kifogásokat emelt, és szóvá tette, hogy a két országban igen elterjedt a korrupció.
Basescu derűlátó hazája schengeni csatlakozását illetően. Kifejtette, hogy becslése szerint szeptemberben jelölhet ki az Európai Unió a két ország számára újabb csatlakozási időpontot. A román államfő szerint a két ország integrációjára már az idén sor kerülhet.   

"Derűlátó vagyok, és bízom benne, hogy Románia még az idén csatlakozik a schengeni övezethez" - mondta Basescu, aki szerint a késés fő okozója - a politikai jellegű kifogásokon túlmenően - Bulgária, amely nem teljesítette maradéktalanul a technikai követelményeket, ellentétben Romániával.

Az Európai Bizottság júniusra akar megállapodást elérni a schengeni szabályok pontosításáról, miután Nicolas Sarkozy francia elnök és Silvio Berlusconi olasz kormányfő ezt közös levélben kezdeményezte az észak-afrikai menekülthullám miatt.


Basescu egy külföldi látogatáson
Basescu egy külföldi látogatáson


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: