2009-10-05 17:03:37• hírek • Ferenczi Noémi

Ingyenes tankönyvek

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is ingyen tankönyveket adományozott a magyar diákoknak a Communitas Alapítvány és az RMDSZ.

A Communitas Alapítvány és az RMDSZ minden évben ingyenes tankönyvcsomagot adományoz a magyar tannyelvű osztályokkal működő iskolák számára. A segítség minden évben jól jön, azonban az idén az előző éveknél is nagyobb szükség volt a támogatásra, ugyanis a tanügyi tárca igen lefaragta a tankönyvekre szánt keretet. A rendelkezésre álló pénzt a legszükségesebb megrendelésekre fordították. Szatmár megyének összesen 188 ezer lejt utaltak ki idén tankönyvvásárlásra, míg tavaly negyven, idén csupán húsz kiadóval tudott szerződést kötni a tanfelügyelőség. A másik probléma az volt, hogy kis mennyiségű tankönyvrendelés esetén a kiadó nem vállalta a munkát.

A Communitas és az RMDSZ által adományozott tankönyvek elosztásával Király Margitot, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium könyvtárosát bízták meg, aki megkeresésünkre elmondta, mint minden évben tizenegyedikes tankönyveket kaptak. A kilenc-tizedikes könyveket a tanügyi tárcának kell biztosítania, így inkább a tizenegyedikeseket segítették az ingyenes tankönyvekkel. A tizenkettedikesek támogatására pedig nem volt keret.

Összesen 155 matematika, 60 kémia, 150 történelem, 150 földrajz és 140 informatika könyvet osztottak szét. Az előző években is hasonló mennyiséget adományoztak az iskoláknak. A kapott tankönyveket arányosan osztották el a tanintézmények között, akik már át is vették azokat.

„Sajnos kevés ingyenes tankönyv volt idén, ami nagy anyagi megterhelést jelent a családoknak. Sajnos, vannak olyan vidéki iskolák, melyek kölcsönkért tankönyvekkel vészelik át a tanévet"- magyarázta a könyvtáros.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: