2009-07-21 14:56:34• hírek • Gozner Gertrud

Kelet-európai tanárok a nyugati iskolákban

Egyre több romániai és bulgáriai tanerőt alkalmaznak a németországi iskolák, mivel így próbálnak enyhíteni a szakember hiányon - jelent meg a németországi Bild napilap hétfői számában. A kelet-európai tanárok ugyanis jól felkészültek, egyedül a pedagógia ismereteik hiányosak - állítja az újság.

A német lap felhívta a figyelmet, hogy az országban egyre súlyosabb méreteket ölt a tanár-hiány, az új tanévben a szükségesnél 40 ezerrel kevesebb pedagógus fog részt venni az oktatásban. Leginkább a reál tantárgyak oktatóiból, úgy mint matematika, informatika, fizika és kémia van hiány. A Németországi Filológia Egyesület szerint az egyik megoldás, hogy Kelet-Európából importálnak tanerőket ezekre a katedrákra.

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes szerint Szatmár megyére eddig nem volt jellemző a tanügyi káderek tömeges külföldre távozása. Azonban elképzelhető, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog - tette hozzá. Korábban a külföldre távozott tanárok többsége nem szakmájában helyezkedett el, nagyobb részük kisgyermekekre és idősekre felügyelt.

Azonban az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani olyan pedagógusokról, akik Szatmáron végezve Nyugat-Európa országaiban, Németországban, Nagy Britanniában, Franciaországban és Belgiumban is sikeresen, szakképesítésüknek megfelelően helyezkedtek el - magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes.

Sőt, pár éve az a tendencia figyelhető meg, hogy egyre több tanerő tér haza Magyarországról, mert már ott beteltek a pedagógusi helyek. Kónya szerint biztos kerül egy-két embert, főleg a fiatalok körében, aki majd megpróbálkozik ezzel a lehetőséggel, mivel az idősebbek közül kevesebben ismerik a nyelvet. Szatmárnémetiben német tannyelvű líceum működik, amelynek tanulói számba vehetik ezt a lehetőséget is - zárta mondanivalóját Kónya László.

Már számos Németországi iskola alkalmazott professzorokat Romániából és Bulgáriából, akik a szaktantárgyakból jól felkészültek, viszont a pedagógiai ismereteik nem alaposak. Az elkövetkező tíz évben nyugdíjba fog vonulni a német tanerők több mint egyharmada, és nem biztosított az utánpótlás.


Németországban szívesen látnák a romániai tanárokat.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: