2013-11-25 15:03:16• hírek • MTI

Kelendőek a Mao-relikviák Kínában

Csaknem négy évtizeddel a halála után is töretlen érdeklődés mutatkozik Mao Ce-tung képei, versei és használati tárgyai iránt, amely az eladási rekordokban is jól mutatkozik.

A nyugati aukciósházak árverésein is ritkán látott összegért, csaknem 41 millió jüanért (22 millió lej) kelt el a hétvégén az az 1961-ben készült festmény, mely Mao Ce-tungot egy öntözőgát megnyitásán ábrázolja. Ugyancsak a hétvégén egy ismeretlen ajánlattevő a kikiáltási ár tízszereséért, 14,2 millió jüanért (7,5 millió lej) vásárolta meg az egykori kommunista vezér 37 versét tartalmazó, kalligráfiákkal díszített albumot.

Hétvégén 6,6 millió jüant adtak egyetlen - levél nélküli - borítékért, amelyet Mao bizalmasainak, Fu Ji-sengnek és Po Ji-pónak címzett. Június végén 8 millió hongkongi dollárt ért meg egy vevőnek a nagyhatalmú vezető ötdarabos, egykori rizsestálka-szettje. Májusban a Kínai Kommunista Párt és a Kínai Népköztársaság első elnökének fotójáért 340 ezer jüant adott.

A kommunista vezért ábrázoló képek, az általa írt versek, használatai tárgyai iránt töretlen a kereslet, azok az úgynevezett "vörös klasszikusok" időszakának kiemelkedő darabjai. A China Daily napilap egy korábbi írása szerint a "vörös klasszikusok" iránti kereslet az elmúlt években az aukciós kedv fellendülésével együtt fokozódott. Az elmúlt fél évtizedben ezek eladási értéke mintegy megnégyszereződött - becsült a lap szakértők véleménye alapján. Az időszak személyei közül Mao Ce-tung mindig is kiemelkedett, keresletét a politikai retorikában való fokozódása is növeli.

Szintén az idei rekordokat magyarázza a vezér születésének kerek, 120. évfordulója, amelyre nagyszabású ünnepségsorozattal emlékeznek majd meg december végén, arra bélyegsorozat és dokumentumfilmek is a piacra kerültek már. A Mao-relikviák vásárlása a Kínában üzletelő külföldi üzletemberek számára is kifizetődő befektetés, egy-egy nagyobb értékű kép az irodába látogató kínai ügyfelek számára jelzésértékű lehet, tiszteletet és elkötelezettséget mutat.

Mao kultusza az alacsonyabb szinteken is virágzik: a nagyobb kínai városok forgalmas utcáin pólóktól kezdve kitűzőkön át esernyőkig szinte mindenféle, az egykori vezér képével díszített használati tárgy beszerezhető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: