2013-10-19 18:30:33• hírek • MTI

Kelemenben és Orbánban bíznak a legjobban az erdélyi magyarok

A romániai Kisebbségkutató Intézet júniusban készített, de csak most nyilvánosságra hozott felmérése szerint az erdélyi magyarok Kelemen Hunorban, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökében és Orbán Viktorban, Magyarország miniszterelnökében bíznak a legjobban.

A közvélemény-kutatás adatait az a kiadvány tartalmazza, amelyet most bocsátottak a sajtó rendelkezésére az intézet képviselői a magyarországi választásokkal kapcsolatos erdélyi méréseik ismertetésekor.

A közvélemény-kutatók 78,8 százalékosnak mérték a Kelemen Hunor iránti bizalmat, és 77 százaléknak az Orbán Viktor irántit. Őket Borbély László, az RMDSZ alelnöke követi 57,2 százalékos bizalmi indexszel, majd Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke következik 50,6 százalékkal, Traian Basescu románállamfő 34,1 százalékkal és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke 26,5 százalékkal. A válaszadók 15-16 százaléka bízik Victor Ponta románminiszterelnökben, Mesterházy Attila MSZP-elnökben, és Bajnai Gordonban, az Együtt-PM vezetőjében.

A romániai magyar pártok bizalmi sorrendjét az RMDSZ vezeti 69 százalékkal; az EMNP-ben a megkérdezettek 31 százaléka, a Magyar Polgári Pártban (MPP) 21 százaléka bízik meg.

Az erdélyi magyarok 46,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmegy szavazni a 2014 májusában tartandó európai parlamenti választásokon, és 15,3 százalékuk mondta azt, hogy még nem döntötte el, kire szavaz.
A pártopcióval rendelkező biztos szavazók körében az RMDSZ a magyar szavazatok 75,7 százalékára, az EMNP 12,3 százalékra, az MPP pedig 3 százalékra számíthatna.

Ettől csak kis mértékben különböznének az erdélyi magyarok pártpreferenciái egy esetleges romániai parlamenti választáson. A biztos pártválasztók 81 százaléka az RMDSZ-t, 9,4 százaléka az EMNP-t, és 3,6 százaléka az MPP-t juttatná a román törvényhozásba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: