2011-05-07 12:22:13• hírek • MTI/Krónika

Kelemen: történelmi tévedés

Történelmi tévedésnek, stratégiai hibának nevezte az új romániai magyar párt létrehozásának tervét Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Sajtótájékoztatóján a politikus először mindössze úgy reagált a szövetség és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) későbbi viszonyát firtató kérdésre, hogy ilyen nevű párt nem létezik. Ezután viszont történelmi tévedésnek, stratégiai hibának nevezte az új párt létrehozásának kezdeményezését, amely szerinte a romániai magyarság megosztottságához, gyengítéséhez vezet.

„Bebizonyosodott, hogy a megosztottság a Kárpát-medencében sehol nem vezetett a magyarság politikai érdekképviseletének megerősítéséhez" - vélekedett Kelemen. A szövetségi elnök meggyőződésének adott hangot, miszerint a jövő évi romániai választásokon az erdélyi magyar közösség „bölcsen viselkedik" majd, és nem marad bukaresti parlamenti képviselet nélkül.

A Krónika kérdésére a politikus elmondta: az RMDSZ nem tervezi, hogy megtámadja a törvényszéken az EMNP bejegyzését. Kelemen Hunor ugyanakkor azért nevezte kétségesnek az esetleges összefogást a két szervezet között, mert az új alakulat szerinte versenypártként lép fel az RMDSZ-szel szemben.  
Ugyancsak a Krónikában megjelent jegyzetében Balogh Levente úgy véli: a bejegyzéshez szükséges aláírások leadásával új korszak kezdődik a romániai magyar politikában, hamarosan ugyanis Erdélyi Magyar Néppárt néven olyan új magyar párt keresi majd a választók kegyeit, amely bevallottan a jelenlegi budapesti kormány politikáját felvállalva, azzal szoros összhangban kíván politizálni.

E politika sarkalatos pontját képezi az egységes magyar nemzet tételezése, a határon túli nemzetrészekkel is számoló nemzetstratégia kialakítása - írja a szerző, aki szerint az új párt esélyeit a magyar kormány többek között az RMDSZ pénzosztó monopóliumának visszaszorításával kívánja javítani. A szövetség most amolyan szabadságharcként próbálja  beállítani a magyar kormánnyal folytatott küzdelmét, azt sugallva, hogy az RMDSZ tulajdonképpen "az erdélyiséget, a transzszilván önállóságot védi a központosítani akaró Budapesttel szemben". A szerző szerint azonban az RMDSZ saját monopóliumának védelmét azonosítja az egész romániai magyar közösség érdekeivel.


Kelemen Hunor: hiba újabb magyar párt létrehozása
Kelemen Hunor: hiba újabb magyar párt létrehozása



Balogh Levente szerint ugyanakkor csupán határok fölötti, részben szimbolikus, részben konkrétumokban is megnyilvánuló nemzetegyesítésről van most szó, ezt pedig - véli a szerző - a legkönnyebben Budapest tudja koordinálni. "A viszonyrendszer ugyanakkor természetesen nem épülhet alá- és fölérendeltségre, a helyi magyar közösségek sajátosságait, véleményét és igényeit figyelembe kell venni" - írja.
A jegyzetíró szerint ugyanakkor túloznak azok a bírálók, akik szerint a szövetség semmit sem ért el az elmúlt húsz évben. A megszületendő EMNP akkor lesz hiteles, ha nem újabb RMDSZ-ként, hanem az RMDSZ lelkiismereteként működik - állapítja meg Balogh Levente.

E lap pénteki vezércikkének szerzője, Gazda Árpád abban látja a legfőbb problémát, hogy az RMDSZ az évek során "párttá karcsúsodott, az egyként gondolkozók gyülekezőhelyévé vált, akinek pedig más erdélyi magyar jövőkép lebegett a szeme előtt, annak nem volt már helye a keretei között". Törvénnyel biztosította azt is, hogy a magyar kisebbség képviseletében más szervezet ne törhessen a pozícióira - fűzi hozzá Gazda. "A másfél évtizedes gőg, a könyörtelen kiszorítósdi következménye, hogy immár a romániai pártok versenyében találja szemben magát más magyar pártokkal" - állapítja meg a szerző.

A Háromszék című székelyföldi napilap már-már lehetetlennek tűnő küldetésnek nevezi a majdani új párt elképzeléseit. Egy  hivatalosan még meg sem született párt próbálkozik olyasvalamivel - írja -, ami sem az RMDSZ-nek, sem az MPP-nek nem sikerült. Persze, ezúttal sem biztos a célba érés: a szervezetépítés megannyi buktatója, a romániai politikai élet habitusa, a haszonlesők hada, a magyar alakulatok versenyhelyzete és az együttműködési kényszer kettőssége számos botlás, megalkuvás csapdáját rejti magában, amit okosan kell majd kikerülnie az új pártnak - írja a szerző, Farcádi Botond.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: