2012-02-08 18:07:22• hírek • Szatmár.ro

Kelemen: rendben van az új kormányprogram

Az új kormányprogramba bekerült minden olyan intézkedés és feladat, amely az RMDSZ számára kiemelten fontos. A lakosság életszínvonalának növelésére vonatkozó intézkedések közül a legfontosabb a fizetések és nyugdíjak emelése az első negyedév gazdasági és költségvetési adatainak megfelelően. Minden állampolgárnak látnia kell, hogy az elmúlt két és fél évben elfogadott megszorító intézkedések, az állampolgárok közös erőfeszítése eredményeket hoz.

Közel 300.000 családot érint a megyei és helyi önkormányzatokban dolgozók számára, az RMDSZ által javasolt pénzügyi amnesztia. Az elmúlt esztendőkben a közhivatalnokok az érvényben lévő, kollektív munkaszerződések értelmében fizetés-kiegészítésben részesültek, amelyet a Számvevőszék döntése értelmében vissza kell fizetniük. Az RMDSZ úgy véli, a megyei és helyi önkormányzatokban dolgozók a jelenlegi, alacsony béreikből nem tudják ezeket a pótlékokat visszafizetni, amelyeket egyébként a törvénynek megfelelően kaptak meg, ezért javasolja a pénzügyi amnesztiát.

Szociális téren a Szövetség a gyereket vállaló fiatalok számára kíván további kedvezményeket biztosítani. Az erre vonatkozó, konkrét programot a Kormány dolgozza ki a közeljövőben. A gyerekvállalás ösztönzése, a gyerekes családok és a fiatalok megsegítése kiemelten fontos az RMDSZ számára.    

A Szövetség szerint szükséges az infrastrukturális beruházások folytatására, itt elsősorban az Észak-erdélyi autópálya építésének a folytatását szorgalmazza.

A kormányprogram másik kiemelten fontos fejezete a kisebbségi jogok bővítésére vonatkozik az oktatás, a kultúra, az intézmények finanszírozása és megalakítása terén:

A kisebbségi törvény elfogadása a koalíciós partnerek részéről nem ütközik akadályba, ezt a lehető leghamarabb a Parlamentnek meg kell szavaznia. A magyar nyelv használatának kibővítése a helyi közigazgatásban, a közszolgálati rádió és tévé magyar nyelvű műsoridejének a növelése szintén benne van az új kormányprogramban.

Az RMDSZ-nek köszönhetően a kormányprogramba nem került be két intézkedés: az ország új közigazgatási felosztása és az új, egészségügyi törvény. Az első intézkedéssel kapcsolatosan az RMDSZ már a tavaly nyáron leszögezte, hogy nem támogatja az ország teróleti közigazgatási átszervezését, a második kérdésben pedig az RMDSZ úgy véli, szükség van a reformra az egészségügyi szférában, de nem ebben az évben kell ezt megvalósítani, hiszen 2012 kampányév. Ebben az esztendőben folytatni kell a konzultációt a szakmai és civil szervezetekkel, elő lehet készíteni a törvény tervezetét, de nem az idén kell ezt elfogadni.

A koalíciós partnerekkel az RMDSZ egy új, 2012 végéig érvényes megállapodást köt. Ebben többek között a következők szerepelnek: A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar fakultása helyzetének a megoldása, a levéltári törvény, a visszaszolgáltatási bizottságnak a helyzete, hiszen ennek a működése az elmúlt két évben teljesen leállt, így a jogos tulajdonosok egyetlen ingatlant sem kaptak vissza.

Kelemen Hunor összegzésképpen elmondta, egy olyan komplex kormányprogramot kellett megalkotni, amely lehetővé teszi, hogy 2012 végéig, a parlamenti választásokig a kormány olyan intézkedéseket hozzon, amely könnyít az emberek életén, ugyanakkor jelentős előrelépések történnek a kisebbségi jogok bővítése terén is. A koalíciós megállapodást az elkövetkező 10 napban írják alá a felek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: