2011-10-18 09:29:57• hírek • MTI

Kelemen: félretájékoztatták a számlálóbiztosokat

Kelemen Hunor személyesen tájkoztatta Emil Boc-ot
Kelemen Hunor személyesen tájkoztatta Emil Boc-ot

Emil Boc román miniszterelnököt személyesen tájékoztatta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arról, hogy a számlálóbiztosokat néhány erdélyi nagyvárosban a jogszabályokkal ellentétesen, hibásan képezték ki.

Kelemen Hunor szerint ez károsíthatja a romániai népszámlálást, esetenként pedig a nemzetiségi együttélés egyensúlyát - olvasható az RMDSZ hétfői közleményében.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a romániai magyarság számára kiemelten fontos erdélyi nagyvárosokban, mint Marosvásárhely, Nagyvárad és Kolozsvár a statisztikai hivatal által tartott képzéseken a számlálóbiztosokat úgy tájékoztatták az akkreditált kiképzők, hogy a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak az adatfelvételkor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak.

Így az ideiglenesen távol levő személyek szóban forgó személyes adatait még a családtagoknak sem szabad bediktálniuk, ami az RMDSZ szerint ellentmond a román kormány által elfogadott népszámlálási módszertani elveknek. Kelemen azt kérte a kormányfőtől, hogy minél hamarabb korrigálják a téves tájékoztatást.
Az RMDSZ elnöke Traian Igas belügyminisztert és Vergil Voineagot, a román Országos Statisztikai Hivatal elnökét is megkereste levélben, akiket szintén tájékoztatott a történtekről.

Kelemen leszögezte: mihamarabb intézkedéseket vár az általa megkeresett intézményvezetők részéről, hiszen a népszámlálás október 20-án megkezdődik, az pedig elfogadhatatlan, hogy a nem román nemzetiségűeket hátrányos megkülönböztetésben részesítsék a hatóságok - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: