2011-05-19 08:45:02• hírek • 1e2

Kelemen bekeményít

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kilátásba helyezte: kilép a kormánykoalícióból, ha a román szenátus elfogadja azt a módosító indítványt, amellyel törölnék az új oktatási törvényből Románia földrajzának és történelmének anyanyelvű oktatását a kisebbségi diákok számára.

Az új román oktatási törvény a közelmúltban lépett hatályba, s számos kedvező előírást tartalmaz a nemzeti kisebbségek számára. Az RMDSZ a jogszabály egyik legfőbb vívmányának tekinti azt az előírást, miszerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok az általános iskola felső tagozatában és a középiskolában is anyanyelvükön tanulhatják Románia földrajzát és történelmét.

Most azonban éppen ezt a kitételt törölné a jogszabályból Mircia Giurgiu független parlamenti képviselő, aki módosító indítványt nyújtott be a törvényhozásban. Az indítvány először a képviselőházhoz került, amely azonban hétfőn sem tűzte napirendre a tervezetet, a megszabott határidő lejárt, és a jogszabály az indítványozó által benyújtott formában kerül a szenátus elé. A határidő lejárta miatt ugyanis a képviselőház által "hallgatólagosan" elfogadottnak nyilvánították a tervezetet.
Máté András, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az Új Magyar Szó című napilapnak elmondta, hogy az RMDSZ-frakció nevében kérte a jogszabály napirendre tűzését, de a román kormánykoalíciót képviselő honatyák közül alig néhányan voltak jelen az ülésteremben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a kormánykoalíció "megszűnik létezni", ha a szenátusban nem sikerül megakadályozni a módosító indítvány elfogadását. Hozzátette: már hetekkel ezelőtt figyelmeztette a koalíciós partnereket, hogy amennyiben nem sikerül megakadályozni ennek az indítványnak az elfogadását, akkor az problémát jelent a koalíció számára. Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ volt elnöke is úgy véli, hogy a koalíciót "levegőbe röpíti", ha az indítvány elfogadását nem sikerül megakadályozni a szenátusban.


Kelemen Hunor
Kelemen HunorAz RMDSZ elnöki hivatalának az MTI bukaresti irodájához kedden eljuttatott közleménye szerint Kelemen Hunor tárgyalt Emil Boc miniszterelnökkel, aki egyben a magyar szervezet fő koalíciós partnerének, a Demokrata Liberális Pártnak (PDL) az elnöke. Kelemen szerint Boc ígéretet tett arra, hogy az indítvány meg fog bukni a szenátusban, és arról biztosította az RMDSZ-t, hogy pártja álláspontja nem változott az oktatási törvény kisebbségek számára kedvező előírásairól, így ezeket továbbra is támogatják.

A szenátusban a román kormánykoalíció törékeny többséggel rendelkezik, csupán egy szenátorral vannak többen a kormányoldalt képviselők az ellenzéki honatyákhoz képest.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: