2009-11-16 17:17:59• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kelement támogatják

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjének támogatására szólította fel a romániai magyarság szavazóit egy hétfőn kiadott közleményben.

Az állásfoglalást Tőkés László, az EMNT elnöke és Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke írta alá.
Romániában vasárnap lesz az államelnök-választás első fordulója, s Kelemen Hunor az egyedüli magyar jelölt. Az EMNT vezetői szerint a fontosabb romániai elnökjelöltek választási programja és kampánybeli szereplése alapján megállapítható, hogy "a román pártok képviselőinek még mindig nincs olyan meggyőző és megnyugtató ajánlatuk az erdélyi magyar közösség számára, amelynek alapján komoly mérlegelés tárgya lehetne támogatásuk a magyar szavazópolgárok részéről".

Sajnálják, hogy az RMDSZ vezetősége "nem tartotta fontosnak az összmagyar konszenzus kialakítását" az államelnök-jelölés során, ugyanis ha törekedett volna erre, akkor egyfelől az erdélyi magyar közösség részéről nagyobb figyelem övezte volna Kelement, másfelől a többi magyar közéleti szereplő - a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT)  - gyanakvás helyett inkább bizalommal tekinthetett volna az RMDSZ jelöltjére.

Ugyanakkor az EMNT megelégedéssel nyugtázza és részben saját hozzájárulásának eredményeként értékeli, hogy az RMDSZ jelöltje választási programjába iktatta az EMNT által korábban megfogalmazott célkitűzéseket, amelyeket "lehetősége szerint Kelemen Hunor kampánya során is képviselt".

Az EMNT fontosnak tartja, hogy egy országos megméretkezésen, mint amilyen az elnökválasztás, kirajzolódjon az erdélyi magyar közösség egységes akarata, s ez az akarat "a választási térképen is világossá váljon".
"Mindezeket figyelembe véve és kisebbségi sorban élő magyarságunk iránti elkötelezettségünkből fakadóan az elnökválasztás első fordulójában részvételre, és az egyetlen magyar jelölt, Kelemen Hunor támogatására szólítjuk fel közösségünk szavazati joggal rendelkező tagjait" - olvasható az EMNT közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: