2009-11-19 14:15:10• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kelemen az ígéretek betartását kéri

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azt kéri, hogy Románia tartsa be, amit az 1918-as gyulafehérvári kiáltványban megígért a nemzeti kisebbségeknek, vagyis szavatolja az önrendelkezést, az arányos képviseletet és a szabad anyanyelvhasználatot - mondta a Szabadság csütörtöki számában megjelent interjújában Kelemen Hunor, a szövetség államfőjelöltje.

A kolozsvári napilapnak úgy fogalmazott: amennyiben a román társadalom a kilencven évvel ezelőtt tett ígéreteit tiszteletben tartja, a dolgok rendes mederbe terelődnek, és a romániai magyarság meg tudja teremteni azt a keretet, amely az identitás megőrzését biztosítja. Kulturális, területi és regionális autonómiára van szükség, el kell érni, hogy a magyar nyelv regionális nyelvvé lépjen elő, s hogy Erdélyben a román nyelvvel egyenrangú legyen - mondta.
A romániai elnökválasztás első fordulójára vasárnap kerül sor, Kelemen Hunor az elmúlt hetekben maga is élénk kampányt folytatott, elsősorban a magyarság körében, de számos médiaszereplésében a román társadalomhoz is intézte üzenetét.

A lapnak kifejtette: a kampány során sikerült több alkalommal megfogalmazni azokat a témákat, amelyek az RMDSZ programjában szerepelnek, és amelyek az erdélyi magyarság érdekeit, céljait, értékeit képviselik, ugyanakkor a román társadalom általános jellegű problémáit is érintik.

Mint fogalmazott, a kampányban a romániai társadalom általános problémáira is választ próbált adni. "A gazdasági válság magyarokat, románokat egyaránt érint, annak hatásait enyhíteni lehet, és kell is enyhíteni" - mondta Kelemen Hunor. Szerinte az adók és illetékek csökkentésével le kell venni a terhet az állampolgárok válláról. A személyi jövedelemadót 16-ról 14 százalékra, az áfát pedig 19-ről 15 százalékra kell csökkenteni - véli a magyar jelölt, aki szerint az átalányadót el kell törölni, mivel az cégeket tett tönkre, növelte a munkanélküliséget és a költségvetési hiányt, hizlalta a feketegazdaságot, nem oldotta meg az emberek problémáit. A munkaadókat terhelő adókat a 25 százalékos sávba kell visszaszorítani - hangsúlyozza Kelemen.


Kelemen Hunor a brassói hallgatóság előtt
Kelemen Hunor a brassói hallgatóság előtt


Az RMDSZ jelöltje nagyon fontosnak tekinti a központosított állam lebontását. Szerinte új társadalmi szerződés révén kölcsönös partneri viszony kialakítására van szükség az állam és a polgár, az állam és a magánszféra, illetve az állam és a vállalkozók között is. Az államreform másik fontos tényezője a történelmi régiók szerepének növelése - véli Kelemen Hunor, aki szerint Románia akkor lesz igazán versenyképes ország, ha a sajátos identitással és erős történelmi értékekkel bíró régiók nagyobb szerepet kapnak. 

"Az alkotmányt a valósághoz kell igazítani: újra és újra megismételjük, mindaddig, amíg megértik az emberek, hogy a nemzetállam fogalmát el kell törölni. Nem kirekesztő, hanem befogadó államra és társadalomra van szükség, olyanra, amelyben az emberek - így a magyarok is - az ország egyenrangú állampolgárai" - szögezte le az RMDSZ államfőjelöltje. Emlékeztet:  Romániának legalább tíz százaléka nem román nemzetiségű, őket pedig - mint vallja - nem lehet kirekeszteni a társadalomból. Az alkotmányban el kell ismerni, hogy ők is államalkotó tényezők, Románia pedig multikulturális, többnemzetiségű állam - állapítja meg interjújában Kelemen Hunor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: