2012-06-05 17:25:02• hírek • Kocsis Zoltán

Kelemen: az RMDSZ-nek egyetlen célja van, az építkezés

Személyes jelenlétével biztosította támogatásáról az RMDSZ Szatmár megyei jelöltjeit Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Ilyés Gyula bizalmának adott hangot, hogy a szatmáriak racionálisan szavaznak majd, Csehi Árpád pedig a reális igéretek fontosságát hangsúlyozta.

A Szatmárnémeti RMDSZ székházában megtartott sajtótájékoztatón Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár megyei RMDSZ elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Noha ismeretlenek kedd reggel több román kollégát is megpróbáltak SMS-ben félrevezetni, mondván megváltozott a sajtótájékoztató helyszíne és ideje, a sajtó képviselői nem ültek fel a trükknek és szép számmal képviseltették magukat.

„Az RMDSZ-nek, amíg a kormány tagja volt, egyetlen célja volt: támogatni az önkormányzatokat, ezzel erősítve a közösségeket. Bebizonyítottuk, hogy gazdasági válság ellenére is képesek vagyunk építeni. Az építkezésnek pedig nincs alternatívája", jelentette ki Kelemen. „Azért vagyok most itt, hogy támogassam az RMDSZ jelöltjeit. Ilyés Gyula polgármesternek két mandátum alatt sikerült helyrehoznia azt, amit mások előtte elvesztegettek. Ő a szatmáriak polgármestere volt és lesz, nemzetiségtől, vallási hovatartozástól függetlenül. Csehi Árpád kiegyensúlyozottságával a megye valamennyi régiójában, falujában komoly fejlesztéseket eszközölt", mondta a szövetségi elnök.

Kelemen reagált Calin Popescu Tariceanu múlt héten elhangzott kijelentéseire is. „Az egykori miniszterelnököt mélységesen tisztelem, ám nem mondott igazat. Abban a periódusban, amíg az RMDSZ kormányon volt, a 780 millió lejes támogatásban részesítettük Szatmár megyét. Ennek eredményei láthatóak az infrastruktúra, az oktatás, az egészségügy, a víz-és kanalizálási hálózatok fejlesztésében, modernizálásában". Elmondta, hogy az RMDSZ nem folytat negatív kampányt, elutasítja a demagógiát és a popularizmust.

Kövér Lászlónak, a magyar országgyűlés elnökének erdélyi látogatásával kapcsolatban leszögezte: az RMDSZ-nek nincsen szüksége külső segítségre. „Az eredmények magukért beszélnek, az RMDSZ erre támaszkodik. Csak azoknak van szükségük külső segítségre, akik nem tudnak semmit felmutatni".

Ilyés Gyula egy grafikonnal ábrázolta a 2005-2011 közötti gazdasági változásokat. „Azoknak, akik azt mondják, hogy az elmúlt években nem történt semmi Szatmárnémetiben, szeretném megmutatni ezt a grafikont. Ebből világosan kiderül, hogy soha nem voltak ilyen mértékű fejlesztések, mint az elmúlt években. Ezek egytől-egyik hozzájárultak a szatmáriak jobb életkörülményeihez, lehetőségeinek bővüléséhez. Mi az eredményeinkre építünk, nem csak a szánkat jártatjuk".

A polgármester felsorolta, hogy az elmúlt nyolc évben közel öt millió eurós külföldi befektetést sikerült Szatmárnémetibe csábítani; több millió euró értékű uniós projekteket sikerült megnyerni. „Olyan nagy cégek működnek Szatmárnémetiben, mint az Electrolux vagy a Zollner. Jelenleg hét gyárcsarnok épül, ami a következő években közel kétezer új munkahelyet teremt. A konfekcióiparban jelen pillanatban is néhány száz betöltetlen állás van. Szatmárnémeti az elsők között van az egy főre eső befektetések tekintetében. A következő évtizedekre biztosítottuk az ívóvízellátást a teljes város számára", sorolta Ilyés.

A polgármester ismételten csalódottságának adott hangot, amiért legfőbb ellenlábasa nem hajlandó kiállni vele egy nyilvános vitára. „Én nyugodt lelkiismerettel tudtam volna válaszolni a kérdéseire, de vajon ő tudott volna az enyéimre?".

Ilyés ismét határozottan kijelentette: Szatmárnémeti és a szatmáriak problémáit Szatmárnémetiben kell megoldani. Ehhez pedig kompetenciára van szükség, nem lehet mindig a kormány és a miniszterek háta mögé bújni és tőlük várni az égi mannát. „Ha a következő polgármester felelőtlen, betarthatatlan ígéretekkel tud választást nyerni, annak az árát hosszú távon a közösség fizeti meg. De én bízom a szatmáriak racionalizmusában. Abban, hogy az igazi eredményeke értékelik és nem az üres ígéreteket és hazugságokat", mondta a polgármester.

Kelmene Hunor, Ilyés Gyula és CSehi Árpád, az RMDSZ jelöltjei

Csehi Árpád gratulált Ilyésnek az elmúlt években kifejtett tevékenységéhez, felhívva a figyelmet, hogy annak a több millió eurónyi uniós támogatásnak, amit az elmúlt időszakban megnyert Szatmárnémeti, csak a következő években lesz látható eredménye - fenn áll tehát a veszélye, hogy más arassa le a babérokat az elmúlt évek munkájának.

„Nincs olyan szegény politikus, aki ne tudna ígérgetni, folytatta Csehi. Én négy évvel ezelőtt keveset ígértem, ám azt maradéktalanul betartottam. Mindezt nem tudtam volna azonban megtenni segítség nélkül. Köszönöm valamennyi kollégám segítségét a megyei tanácsban, párthovatartozástól függetlenül. Köszönöm a parlamenti képviselőink, szenátoraink, a kormány, polgármesterek és nem utolsósorban a lakosság segítségét!".

Nagykároly környéke, az Avas vidéke, Szamoshát, Tasnád környéke és a Tövishát: Csehi mindenütt komoly befektetésekről tudott beszámolni. Kiemelkedik közülük a Károlyi kastély renoválása, a tasnádi strand felújítása, az utak aszfaltozása és a kanalizálási hálózat rohamos bővülése és mindenekelőtt az egészségügyi intézmények fejlesztése. „Mindig is a korrekt, racionális és realitásokra alapuló kampányban hittünk. Ezt szeretnénk folytatni és remélem, a polgármesteri hivatalokkal folytatni tudjuk Szatmár megye fejlesztését".

„Információink vannak arról, hogy az ellenjelöltek a következő napokban nagyon sok hazugsággal és hamis váddal igyekeznek majd a lakosságot megtéveszteni és félrevezetni. Mi bízunk a szatmárnémetiek bölcsességében és abban, hogy minél többen elmennek majd szavazni vasárnap", zárta Ilyés Gyula polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: