2012-06-25 12:21:31• hírek • MTI

Kelemen: az RMDSZ nem ellensége a magyar kormánynak

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyar emberek szeretik a Fideszt, de egy kicsivel jobban szeretik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusait.

Az RMDSZ közleményéből kiderül: az RMDSZ elnöke Kézdivásárhelyen, az RMDSZ háromszéki (Kovászna megyei) szervezetének választási kiértékelőjén beszélt szombaton az RMDSZ és a Fidesz viszonyáról.
"Mi nem kívánunk polémiát folytatni sem Kövér Lászlóval, sem más magyarországi politikussal, de a megtörtént eseményekről nem feledkezünk meg" - jelentette ki az elnök megjegyezvén, hogy az RMDSZ-nek a minapi önkormányzati voksoláson úgy sikerült javítania a négy évvel ezelőtti választási eredményein, hogy két - jelentős magyarországi háttértámogatással rendelkező - magyar párttal kellett megmérkőznie.

Kelemen Hunor kijelentette, a magyarországi politikusoknak meg kellene érteniük, hogy az RMDSZ nem ellensége a magyar kormánynak. "A Kárpát-medencében azonban ma nem lehet nemzetpolitikát építeni, és azt koherensen működtetni az RMDSZ megkerülésével" - tette hozzá a romániai magyar politikus. Megjegyezte, mindezt "a magyarországi barátaiknak" is elmondták a napokban.

Kelemen Hunor arra a kérdésre is kitért, hogy valószínűnek tartja-e az őszi parlamenti választásokon a magyar pártok versenyét. "Ha a mi 86 százalékunkat nézzük és az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt társadalmi támogatottságát, én ebben a pillanatban nem tudok semmit ígérni. Ha azt nézzük, hogy milyen mocskolódó hadjáratot indítottak ellenünk az elmúlt kampányban, akkor nekem nagyon erős kétségeim vannak" - jegyezte meg az elnök. Hozzátette, a magyar emberek érdekét és az RMDSZ érdekét is figyelembe kell venniük, amikor ezt a kérdést értékelik. "A kapukat ezzel együtt nem csuktuk be, és nem állítom, hogy nem áll szándékunkban a széthúzást megszüntetni" - mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor úgy vélte, ha az elmúlt hónapban elfogadott, és jelenleg az alkotmánybíróság által vizsgált (tisztán egyéni választókerületes) rendszerben tartják az őszi parlamenti választásokat, valószínűsíthető, hogy a jelenleg kormányzó baloldali Szociálliberális Unió kétharmadot meghaladó többséget szerez a parlamentben. Hozzátette, az RMDSZ-nek mindenképpen erős parlamenti frakciót kell létrehoznia, hogy biztosíthassa az önkormányzatok munkájához szükséges feltételeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: