2012-05-22 09:48:52• hírek • MTI

Kelemen: a javaslat jó kiindulópont, de nem elégséges

A választójogi törvényt módosítását javasolta a román képviselőház illetékes szakbizottsága, így a törvényhozás elé kerülő tervezet szerint a hétszázalékos számarányú nemzeti kisebbségek jelöltjei majd azokból a megyékből is bejuthatnak a parlamentbe, amelyekben nem végeznek az első helyen.

A szakbizottság hétfői ülésén vitatta meg a törvénymódosítást, amelyet a hatalmon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) kezdeményezett. A parlamenti bizottság támogatta a módosítást, amely szerint Romániában az év végi parlamenti választásokat egyfordulós, egyéni választókerületes, többségi szavazási rendszer szerint bonyolítják le. Ez azt jelenti, hogy az említett kisebbségeket leszámítva azok a jelöltek juthatnak parlamenti mandátumhoz, akik választókerületükben az első helyen végeztek. A tervezett új rendszer szerint meg fog szűnni a töredékszavazatok visszaosztása. Romániában eddig arányos, és nem többségi választási rendszer volt érvényben.

Az új szavazási rendszer módosítását 14 honatya szavazta meg, öten ellene voksoltak, egy képviselő tartózkodott a bizottságban.

A szakbizottság elfogadta azt a módosító indítványt is, amit Victor Ponta miniszterelnök, az USL egyik társelnöke javasolt korábban: a parlamenti küszöb eltörlését. Ezt a módosítást korábban a szenátusban elfogadott indítvány még nem tartalmazta, de időközben az USL rájött, hogy csak abban az esetben juthatnak mandátumhoz kizárólag a választókerületükben első helyen végzett jelöltek, ha az országos 5 százalékos parlamenti küszöböt törlik.

A hatalmon lévő román párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytatott egyeztetések értelmében az úgynevezett kedvezményes kisebbségi képviseletre is javaslatot tett. Ezt a módosítást is elfogadta most a szakbizottság, ami azt jelenti, hogy a törvényhozás megerősítése esetén a nemzeti kisebbségek azokból a megyékből is jelöltet juttathatnak a parlamentbe, ahol nem nyertek ugyan egyetlen választókerületben sem, de számarányuk a helyi lakosságon belül eléri a 7 százalékot. A feltételt teljesítő kisebbségi közösségnek az a jelöltje jut  majd mandátumhoz, aki a legtöbb voksot gyűjtötte össze, függetlenül attól, hogy a többi választókerületi vetélytársához képest hányadik helyen végzett. Ez a rendelkezés főként a romániai magyarságot segíti.

Victor Ponta román miniszterelnök múlt héten még 6 százalékos kisebbségi arányról beszélt, a képviselőház jogi bizottsága végül 7 százalékban állapította meg a kedvezményes képviseletre jogosító kisebbségi lakosságarányt.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: a magyar képviselet arányosságát bizonyos mértékben helyreállítaná ez a rendelkezés, ami jó kiindulópont, de még nem elégséges. A szakbizottsági szavazáskor Márton Árpád, az RMDSZ képviselője tartózkodott, és közölte, hogy a szövetség továbbra is az arányos választási rendszert támogatja.

A választójogi törvény módosítása esetében ügydöntő jogkörrel a képviselőház rendelkezik, az alsóház plenáris ülése a tervek szerint kedden tűzi napirendre a kérdést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: