2009-06-26 18:18:20• hírek • MTI

Kelemen Hunort javasolják jelöltnek

Kelemen Hunort javasolja államfőjelöltnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) állandó tanácsa - közölte pénteken az MTI-vel Kovács Péter, a szövetség ügyvezető alelnöke.

A sürgős döntésekkel megbízott ügyvezető testület feladatkörét ellátó Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteken egyhangúlag elfogadta, hogy Kelemen Hunor legyen az RMDSZ államfőjelöltje az év végi romániai elnökválasztáson. A döntést a szombaton Marosvásárhelyen ülésező, az RMDSZ "miniparlamentjeként" számon tartott Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) is véglegesítenie kell.

A SZÁT tagjai azon az állásponton voltak, hogy Markó Bélának, az RMDSZ elnökének kellene elvállalnia a megbízatást. Markó azonban ezt a kérést elutasította, hiszen - mint mondta - az RMDSZ-nek új arcokat is fel kell mutatnia, a szövetségnek bizonyítania kell, hogy nem csak egy-két politikusa képes bizonyos feladatokat ellátni - olvasható az RMDSZ által kiadott pénteki közleményben.

Romániában az év végén sorra kerülő elnökválasztásra a jelentősebb román pártok már megnevezték jelöltjeiket. Traian Basescu jelenlegi államfő nem jelentette be még hivatalosan, hogy második mandátumra is pályázik-e, de bukaresti megfigyelők kész tényként kezelik, hogy Basescu ismét versenybe száll az államfői székért. Őt a kormányon lévő Demokrata Liberális Párt (PD-L) támogatja.

Basescu legesélyesebb kihívója Mircea Geoana, a demokratákkal együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, valamint Crin Antonescu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.     Felmérések szerint a két utóbbi jelölt közötti versenyben dől el, hogy melyikük jut be a második fordulóba, és mérkőzhet meg Traian Basescuval az ötéves elnöki mandátumért.


Lehet, hogy a következő választásokon az ő neve lesz a szavazólapon
Lehet, hogy a következő választásokon az ő neve lesz a szavazólapon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: