2014-02-14 09:56:29• hírek • MTI

Kelemen Hunor: taktikai okokból késik az autonómiatervezet

Fotó: RMDSZ
Fotó: RMDSZ

Kelemen Hunor szerint taktikai okokból késik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székelyföldi autonómiastatútum-tervezete. Az RMDSZ elnöke az MTI-nek csütörtökön adott interjújában azt is elmondta: a szövetség a politikusaira bízza, hogy részt vesznek-e a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-i marosvásárhelyi tömegrendezvényén, és később alakítja ki az álláspontját az SZNT autonómiapárti határozattervezetéről.

Kelemen Hunor az RMDSZ szakértői által készített székelyföldi autonómiastatútum-tervezetéről elmondta, azt akár holnap is közvitára bocsáthatnák, de várják, hogy a jelenlegi alkotmányhoz igazított változatra, vagy a készülő módosított alkotmányhoz igazított változatra lesz szükség.

Hozzátette, hogy a két változat kis mértékben különbözik egymástól. A készülő új alkotmányra szabott változat arra a tervezett alkotmányos tételre van tekintettel, mely szerint közigazgatási alrégiók is létrehozhatók Romániában.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a tervezet közvitára bocsátásával mindenképpen meg szeretné várni, hogy az Alkotmánybíróság elfogadja-e az alkotmánymódosítás tervezetét, vagy visszaküldi azt a parlamentbe. Azt is megjegyezte, hogy elsőként a Magyar Polgári Pártnak (MPP) mutatják meg a tervezetet, hogy a párt kialakíthassa álláspontját. Az MPP korábban a törvénytervezettől tette függővé, hogy köt-e olyan együttműködési szerződést az RMDSZ-szel, amely az európai parlamenti választásokon való közös indulásra is kitér.

Kelemen Hunor nyomatékosította, a tavaszi parlamenti ülésszak során mindenképp beterjesztik a törvénytervezetet, de előtte közvitára bocsátják a szöveget. Az elnök korábban december végére, majd január végére ígérte a tervezet közvitára bocsátását.

Az RMDSZ elnöke az MTI-nek azt is elmondta, politikusainak a belátására bízza, hogy részt vesznek-e a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett Székely szabadság napján március 10-én Marosvásárhelyen. Hozzátette, még nem tudja, hogy ő maga elmegy-e a rendezvényre, ugyanis az azt megelőző napokon az Európai Néppárt kongresszusán vesz részt, és megtörténhet, hogy a kongresszust követő egyeztetések március 10-ig is elnyúlnak.

Kelemen Hunor nyomatékosította, a rendezvényt szervező SZNT-nek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy tartsa távol a pártpolitikát a rendezvénytől, és ne hangozzanak el  RMDSZ-t sértő kijelentések. Kelemen Hunor azt is megjegyezte, ha az SZNT valamilyen nyilatkozatot akarna elfogadtatni az összegyűltekkel, igényt tartanak arra, hogy a dokumentum szövegét közösen dolgozzák ki.

A marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezésen és az azt követő felvonuláson százezer ember részvételére számít az SZNT.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, a szövetség később alakítja ki álláspontját a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra vonatkozó javaslatával kapcsolatban, hogy a székelyföldi települési önkormányzatok fogadjanak el autonómiapárti határozatokat. Hozzátette, az álláspont kialakításánál jelentős súllyal esik majd latba, hogy miképpen véleményezi a tervezetet az RMDSZ keretében működő Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanács.

Az RMDSZ elnöke megjegyezte, többször is tárgyalt a tervezett önkormányzati határozatokról Izsák Balázs SZNT-elnökkel, és kétségei vannak afelől, hogy ez-e a megfelelő útja az akarat kinyilvánításának. Megjegyezte, hogy a romániai törvények értelmében az önkormányzatok csak olyan határozatokat hozhatnak, amelyeket a polgármestereknek kell végrehajtani. Az SZNT által javasolt határozat viszont a kormányra és a parlamentre vonatkozik.

"Ha csupán arra jók ezek a határozatok, hogy az önkormányzatok elfogadják, aztán a prefektus megtámadja, a közigazgatási bíróság pedig érvényteleníti ezeket, akkor pótcselekvés az egész" - állapította meg Kelemen Hunor.

Az SZNT szerdán fordult nyílt levéllel a székelyföldi települési önkormányzatokhoz, amelyben arra kérte őket, fogadjanak el autonómiapárti határozatokat. A tanács a határozat javasolt szövegét is mellékelte a felhíváshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: