2014-05-27 09:42:37• hírek • MTI

Kelemen Hunor: siker a két képviselői mandátum megszerzése

Fotó: Banga Előd-Ernő
Fotó: Banga Előd-Ernő

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára és az erdélyi magyar emberek számára is siker, hogy a szövetségnek sikerült két képviselőt bejuttatnia az Európai Parlamentbe.

Az RMDSZ elnöke hétfői közleményében a csaknem végleges eredmények ismeretében értékelte a választási szereplést, és mondott köszönetet mindazoknak, akik vasárnap az RMDSZ-re szavaztak.

"Az európai parlamenti választásokon elért eredményeink egyrészt a magyarság brüsszeli képviseletét biztosítják, másrészt ismét sikerült bebizonyítanunk, hogy az RMDSZ háta mögött egy erős, tenni akaró, szülőföldjén megmaradni akaró magyar közösség áll" - idézte a közlemény Kelemen Hunort.

A miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus úgy értékelte, hogy Winkler Gyula és Sógor Csaba személyében két olyan erdélyi magyar politikus "erősíti a brüsszeli magyar képviseletet", akik már bizonyították: képesek az együttműködésre, a kiegyensúlyozott szakmai munkára, a magyar nemzeti érdek megjelenítésére.

"Azzal bízott meg a közösségünk, hogy megmutassuk értékeinket Európának, és elhozzuk Európát Erdélybe. Az a feladatunk, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye uniós kompetenciává váljon. Azért kell ott lennünk, hogy az Európai Bizottság, vagy az Európai Parlament ne mondhassa, hogy a nemzeti kisebbségek problémáinak rendezése nem tartozik a hatáskörébe. Foglalkoznia kell vele, mert csak így képzelhető el hosszú távú béke és stabilitás" - fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke az erdélyi megyékben leadott RMDSZ-szavazatok eloszlását is ismertette. Amint közölte, Erdély öt megyéjében (a székelyföldi Hargita, Maros és Kovászna megyében, illetve a partiumi Szatmár és Szilágy megyében) az RMDSZ nyerte meg az EP-választásokat. A legtöbb szavazatot (80708-at) Hargita megyében kapott a szövetség. A rangsorban Maros, Kovászna, Szatmár, Bihar, Kolozs, és Szilágy megye következik.

Az erdélyi magyarság 2007-ben (Románia EU-csatlakozásakor) és 2009-ben is számarányát messze meghaladva vett részt az EP-választásokon, és mindkét alkalommal három képviselőt juttatott a brüsszeli testületbe.

2007-ben a függetlenként induló Tőkés László és az RMDSZ versenye, 2009-ben pedig az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) összefogása mozgósította a közösséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: