2009-07-22 11:29:21• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kelemen Hunor öt százalékot kapna

Éles küzdelmet vetít előre a legfrissebb közvélemény-kutatás az év végi romániai elnökválasztáson, amelynek második fordulójában a Traian Basescu jelenlegi államelnök lehetséges két kihívója fej fej mellett halad.

A BCS közvélemény-kutató intézet július 9. és 16. között készített felmérése szerint Traian Basescu is veszített támogatottságából, hiszen míg az elmúlt két hónapban népszerűségi mutatója minden felmérésben meghaladta a 40 százalékot, most csak a megkérdezettek 35,4 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna, ha jövő vasárnap rendeznék a választást.

Az biztosnak tűnik, hogy Basescu kerül majd be az első fordulóban megszerzett első helyről a választás második fordulójába, hiszen kihívói csaknem 15 százalékkal maradnak el tőle. A felmérés szerint második helyen végezne a liberálisok jelöltje, Crin Antonescu, akire a megkérdezettek 21,5 százaléka voksolna. Harmadik helyen áll a szociáldemokrata Mircea Geoana, aki a felmérés szerint a szavazatok 19,1 százalékát gyűjti be. A második és harmadik helyezett közötti különbség nem haladja meg a felmérés 3 százalékos hibahatárát.

Ennek a közvélemény-kutatásnak az az újdonsága, hogy Antonescunak először sikerült a második helyre feltornásznia magát, ugyanis korábban minden felmérés Geoanát mutatta második befutónak. Legutóbb, július közepén egy másik felmérés még öt százalék különbséget mutatott Geoana és Antonescu között a szociáldemokrata politikus javára.

A felmérés szerint a negyedik helyen végezne Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke, akire a megkérdezettek 7,9 százaléka voksolna. Őt követi Sorin Oprescu Bukarest főpolgármestere 5,4 százalékkal. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje 5 százalékot, Radu Duda herceg, Mihály román ex-király veje pedig 4,7 százalékot kapna.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: