2009-10-02 14:20:59• hírek • Czinzel László

Kelemen Hunor: minden magyar hangja leszek

Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje a pénteki napot Szatmár megyében tölti, délelőtt falvakba látogatott el, a megye RMDSZ -es polgáremestereivel találkozott, ám számos teendője mellett időt szakított arra is, hogy exklúzív interjút adjon a Szatmár.ro hírportálnak.

- Kelemen úr, hogyan telik a kampány, azaz a kampányt megelőző időszak?

- Hivatalosan a kampány még nem kezdődött meg, de a jelöltek már most járják az országot. Így tettem én is az utóbbi időben, igyekeztem minél több meghívásnak eleget tenni, minél több településre ellátogatni. Mindenfelé pozitív volt a fogadtatás, bebizonyosodott, hogy igazat mondott nekünk az áprlisi közvéleménykutatás, melyből kiderült: az erdélyi magyarok szerint fontos, hogy legyen magyar államelnökjelölt a választáson.

- Hogyan vélekedik: 2009-ben, Romániában van esély arra, hogy kisebbségi jelöltet államelnökké válasszanak?

- A választók többsége tudja azt, hogy még várat magára az áttörés, hogy esetleg egy nem román nemzetiségű személyt válasszanak meg elnöknek. Ennek ellenére jelen kell lenni a versenyben, még akkor is, ha nagy valószínűséggel nem mi fogjuk átszakítani elsőnek a célszalagot. A román politika színpadján azzal már nem is számolnak, aki nem indít jelöltet, ezért is fontos, hogy jelen legyünk.

- A választásokkal kapcsolatban volt-e már egyeztetés az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, vagy a székely Nemzeti Tanáccsal, vagy egyéb alakulatokkal?

Kelemen Hunor- Az EMNT-vel már tárgyaltunk, Tőkés László nem zárkózott el az együttműködéstől, viszont választ csak akkor adnak, amikor áttanulmányozták a politikai programomat. Ez a program készülőben van, a tervek szerint a jövő hét folyamán el is készül. Egyébként úgy érzem, a programom olyan, hogy azt az EMNT támogatni fogja. A Székely Nemzeti Tanáccsal még nem volt semmiféle megbeszélés, viszont egy dolgot tisztázni szeretnék. Attól, hogy az RMDSZ-el indulok az államelnöki székért folytatott harcban, az összes romániai magyart képviselni fogom, minden magyar ember hangja leszek, függetlenül attól, hogy ki milyen alakulattal szimpatizál.

- A kormányválság végeztével és a kisebbségi kormány megalakulása után egy nappal feltétlenül meg kell kérdezzem: mit szól a kialakult helyzethez, mit fog most tenni az RMDSZ?

- A kialakult helyzetért mindkét koalíciós partner felelős, de nem csak Boc vagy Geoana tehető felelőssé, hanem Traian Basescu is. Most, hogy megalakult a PD-L kormány, az RMDSZ tartja magát az eddigi elképzeléshez, és úgy tervezzük, hogy az államelnökválasztásig ellenzéki párt leszünk. A választások után természetesen tárgyalni fogunk a kormányalakításról. Az államelnökválasztáson nagyon sok múlik, valószínüleg az a párt fog kormányt alakítani, aki jobban szerepel majd a novemberi választásokon, akire fog szerveződni az új kormánykoalíció. Az RMDSZ esetében nem pártfüggő, hogy kivel alakítanánk kormányt, hanem attól függ, melyik politikai alakulat mennyit fogad el az erdélyi magyarok ügyeinek érdekében létrehozott célkitűzésekből.

- Végezetül: mit üzenne a Szatmár megyei választóknak?

- A megye választóinak azt üzenem, mint az összes többi erdélyinek: a választásokon részt venni egy közös feladat, hiszen az erdélyi magyarság értékeiről és az erdélyi magyarság érdekeiről van szó. Ebben az ügyben pedig nincs elveszett szavazat. Most lehetőség van arra, hogy a múlt és a jövő között válasszunk. Válasszuk a jövőt!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: