2012-11-06 13:50:07• hírek • Szatmár.ro

Kelemen Hunor: az RMDSZ nem pártokkal, hanem a magyar választókkal szövetkezik

A Szatmár Megyei RMDSZ december 9-i jelöltjeinek ünnepélyes bemutatására került sor kedd délben az Astoria Szállóban. A rendezvényen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, aki rövid ízelítőt adott a szövetség választási programjából.

RMDSZ-es polgármesterekkel, helyi és megyei tanácsosokkal telt meg az Astoria Szálló nagyterme az ünnepi alkalomból. A megyei RMDSZ elnöke, Pataki Csaba üdvözölte az egybegyűlteket. Elmondta: a megyei RMDSZ egy komoly megmérettetés előtt áll, s ha személyi változások is voltak a szervezeten belül, az nem gyengült, hanem egy erős csapattal száll harcba a szenátori és képviselői mandátumokért.

Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke vette át a szót: - Ha végignézünk ezen a csapaton látszik a sokszínűség: vannak köztük olyanok, akik a 90-es évek legelejétől szerepet vállaltak, vannak, akik csak most, 2012-ben vették át a stafétát. Van köztük tapasztalt öreg róka és fiatal tettre kész, és a szebbik nem is képviselteti magát. Ez a mi csapatunk, ez az RMDSZ igazi ereje. Önkormányzataink és helyi közösségeink. Ezt építettünk fel és erősítettük meg az elmúlt 22 évben, és ezt az építményt sem vihar, sem tűzvész, de még földrengés sem teheti tönkre, ugyanis ezt az építményt kívülről nem lehet ledönteni. Bár falai erősek, az ajtaja nyitva áll mindenki számára, aki tenni akar a közösségeinkért. Vigyázzunk rá az elkövetkezőkben is, óvjuk, hogy még sok-sok évtizedig álljon - mondta a városi szervezet elnöke.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke először azoknak a munkáját köszönte meg, akik nem indulnak újabb mandátumért a december 9-i választásokon, majd az új csapatról beszélt, melynek tagjai szakmailag ismert, elismert személyiségek. Pedagógus, jogász és mérnökök szerepelnek ebben a csapatban, és minden tag bizonyított már az életben.



A jelölteket Pataki Csaba mutatta be egy-egy mondatban, kiemelve: bár úgy érezzük, Bukarest messze van tőlünk, az ott meghozott döntések mindannyiunk életét befolyásolják, ezért is van nagy szükség arra, hogy a közösségünk képviselői is ott legyenek a törvényhozásban. Az 1-es számú szenátori körzetben Maskulik Csaba indul az RMDSZ színeiben, a 2-es számú körzetben pedig Pataki Csaba. Az 1-es körzetben Kovács Zoltán Attila, a 2-esben Szász Piroska, a 3-asban Balogh Sándor, a 4-esben Erdei D. István, az 5-ösben pedig Kereskényi Gábor az RMDSZ képviselőjelöltje.

Kelemen Hunor is megköszönte a munkáját azoknak, akik nem indulnak újabb mandátumért, de jelezte: az RMDSZ-ben minden tenni akarónak találnak feladatot. Beszélt a szövetség jelölt-listájáról is, melyen most 452 név szerepel. Ennek 20 százaléka a szebbik nem képviselője, 27 százalékuk pedig a fiatalok közül került ki. Kelemen számításai szerint az RMDSZ parlamenti frakciója 45-50 százalékban új arcokból fog állni a választásokat követően.



A szövetségi elnök bemutatta a szövetség választási programját is, amelyet több mint 100 ezer család véleményének a kikérésével állítottak össze. Ennek fontos pontja a kisebbségi jogokra vonatkozik, ugyanis hamarosan alkotmány-módosítás következik, és ebbe kellene belefoglalni a kisebbségek jogait. A program másik fontos pontja a gazdaságot érinti. Reformokra van szükség, az RMDSZ szakemberei pedig lehetőséget látnak az általános adó 14 százalékra való csökkentésére, valamint tervezik szolidaritási adó bevezetését is. Kelemen fontosnak tartja a fekete-munka "kifehérítését" is, ugyanis jelenleg több mint 2,5 millió romániai lakos dolgozik "nem hivatalosan".

Kelemen Hunor kitért a más pártokkal való szövetkezés kérdésére is. Elmondta: nincs olyan párt, amellyel szövetségre fognak lépni, az RMDSZ szövetségesei a választásokon a magyar választópolgárok lesznek. Tudatosítani kell az emberekben - mondta - hogy nincs másik olyan magyar párt, amelyik akár az alternatív választási küszöbnek köszönhetően bejuthatna a parlamentbe - figyelembe véve a júniusban kapott szavazatok számát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: