2013-12-30 17:46:16• hírek • MTI

Kelemen Hunor: arcátlan diszkrimináció a szálloda eladományozása

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a kormánynak az etnikai arányok megváltoztatására irányuló törekvéseként értelmezte azt a tényt, hogy a bukaresti kormány székelyföldi szállodával ajándékozta meg karácsony előtt a román ortodox egyházat.

Kelemen Hunor a Hargita Népe napilap hétfői számában közölt interjúban felháborodásának adott hangot a szálloda odaadományozása miatt. Úgy vélte, az adomány "arcátlan diszkrimináció", hiszen a történelmi magyar egyházak nem szoktak hasonló ajándékokat kapni.

Arra is utalt azonban, hogy a szálloda - amelyet a magyar többségű Hargita és Kovászna megye ortodox püspöksége kapott adományba - a kétharmad részben magyarok által lakott Kovászna városában áll.

Egyértelműen úgy értelmezi, hogy az etnikai arányok megváltoztatására irányulnak az ilyen törekvések - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A kormány december 18-án fogadott el sürgősségi kormányrendeletet arról, hogy az állami protokollalaptól "a Vallásügyi Államtitkárság kezelésébe, Hargita és Kovászna Ortodox Püspökségének" juttatja az ásványvizes kezelőközponttal és sportpályákkal is rendelkező 89 szobás, kétcsillagos szállodaépületet.

A kormányrendelet indoklásában a kormány "a román állam alapvető intézménye, a román nép nemzeti identitásának a megőrzésében lényegbevágó szerepet játszó" Román Ortodox Egyház támogatásának erkölcsi parancsára hivatkozik. Kitér arra is, hogy a kabinet "halasztást nem tűrő rendkívüli helyzetet" rendez a sürgősségi kormányrendelettel. Ha ezt nem tenné meg, "a román állam egyes alapintézményei" lennének képtelenek ellátni feladataikat.

A Nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény - amelyet Románia kormánya 1995-ben ratifikált - kimondja, hogy az aláíró felek tartózkodnak olyan intézkedések meghozatalától, amelyek megváltoztatják az arányokat a nemzeti kisebbségekhez tartozók által lakott területeken.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: