2014-03-05 10:12:33• hírek • MTI

Kelemen Hunor: Több pénzt a kulturális programokra és az örökségvédelemre!

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A kulturális programoknak és az épített örökség védelmének finanszírozását bővítené Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a bukaresti kulturális tárca élén - mondta a politikus kedden az MTI-nek.

A Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnökkel az RMDSZ hétfőn kötött politikai megállapodást arról, hogy a magyarok e szervezete belép a kormányba, és a neki járó kormányfő-helyettesi tisztséget, valamint a kulturális miniszteri tisztséget Kelemen Hunor fogja betölteni.

A parlament kedden szavazott bizalmat Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök új koalíciós kormányának, amelyben az RMDSZ is részt vesz. Az új miniszterek beiktatását még alkotmányossági óvás hátráltathatja, mert Traian Basescu jobboldali államfő korábban kilátásba helyezte: alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament nem erősíti meg a kormányprogramot is.

Kelemen Hunor két év kihagyás után tér vissza a tárca élére, amelyet 2010 és 2012 között két és fél évig vezetett. Kifejtette: a távozása óta eltelt időszakban a minisztériumban harmadára csökkent a műemlékvédelemre fordított finanszírozás, ezért elsősorban erre és a szintén elhanyagolt kulturális programokra szeretne forrásokat szerezni a félévi költségvetés-kiegészítésnél.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: mindkét terület nagyon fontos az erdélyi magyarság számára is. "A magyar kultúra, a többi nemzeti közösség kultúrájának a megőrzése, az új alkotások, az értékteremtés lehetősége adott kell legyen, és ehhez hozzá kell rendelni a költségvetési forrásokat a kiegészítést követően" - mondta Kelemen Hunor.

Prioritásnak tekinti továbbá, hogy a torockói népi építészet és a csíksomlyói búcsú felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. "Csíksomlyót mi felterjesztettük, de kellett volna egy kiegészítés, és szerintem szándékosan elhanyagolta valaki az ügyet, mégpedig nem a minisztériumban, hanem a szellemi örökség bizottságból... ha a kiegészítéseket elő tudjuk készíteni, akkor a következő közgyűlésre már úgy kellene bekerülni, hogy a búcsú dossziéját lehessen megszavaztatni" - magyarázta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor 46 éves költő, politikus, állatorvosi és filozófusi oklevéllel rendelkezik, 1997-ig rádiós szerkesztőként dolgozott, irodalmi folyóiratokat szerkesztett Kolozsváron. 1997-ben kulturális államtitkárként került Bukarestbe, a nagypolitikába, 2000-től kezdődően az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője.

2007-ben választották az RMDSZ ügyvezető elnökévé, 2009-ben a szövetség államfőjelöltje volt, 2011-ben választották meg az RMDSZ elnökévé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: