2009-10-28 16:07:24• hírek • Szatmár.ro

Kelemen Hunor - az állampolgár elnökjelölt

Az RMDSZ államelnökjelöltje szerdán reggel Sepsiszentgyörgyön a sajtó képviselőivel találkozott egy kötetlen sajtóreggelin, ahol választási programját mutatta be, majd az erdővidéki Nagyajtán találkozott a térség lelkipásztoraival és plébánosaival, valamint a régió véleményformálóival.

„Én elsősorban állampolgár elnök szeretnék lenni, nem játékos elnök, sem edző, sem bíró elnök" - fogalmazta meg álláspontját Kelemen Hunor a sajtó előtt, hozzátéve, számára az a legfontosabb, hogy az állam legyen az állampolgárokért, az ő érdekeiket képviselje, és ne fordítva. Újságírói kérdésre válaszolva a szövetség államelnökjelöltje kifejtette: „nem az államelnök mentelmi jogával van probléma, mert az kijár minden ország elnökének, hanem az Elnöki Hivatal és az államelnök hatáskörével. Véleményem szerint az államelnök végrehajtói hatalmát kell csökkenteni, például azt, hogy ő nevezze ki a kormányfőt. Elfogadhatatlan, hogy a parlamenti többség akaratával szemben az államelnöké érvényesül, amikor a miniszterelnök kinevezéséről van szó."

Kelemen Hunor bemutatta azokat a válságkezelő intézkedéseket, amelyeket választási programja tartalmaz. „A válság enyhítése érdekében számos európai államban is az adócsökkentés mellett döntöttek, éppen ezért javasoljuk az egységes adókulcs csökkentését 16%-ról 14%-ra, az alapélelmiszerek és az alapszolgáltatások esetében pedig a hozzáadott értékadót 19%-ról 15%-ra kell levinni. El kell törölni a nemrég bevezetett átalányadót, amelynek hatásaként több mint hetvenezer kisvállalkozás szűnt meg és a fekete gazdaság a duplájára növekedett"- részletezte Kelemen Hunor válságkezelő programját.


Kelemen Hunort mindenfelé örömmel fogadták
Kelemen Hunort mindenfelé örömmel fogadták


Az egyház szerepének növeléséről és az egyházi oktatásról beszélt Kelemen Hunor Nagyajtán, ahol a térség lelkészeivel találkozott. „Az egyházak eddig is az erdélyi magyar társadalom alappillérei voltak, éppen ezért növelnünk kell az egyházak közösségszervező erejét" - hangsúlyozta a szövetség államelnökjelöltje, majd az új tanügyi törvény kapcsán elmondta, az egyházi oktatás állami támogatása ugyan benne van a törvényben, de az alkalmazási feltételeken még változtatni kell. „Ennyit sikerült elérnünk ellenzékből, ezért ennek a választási kampánynak az is a tétje, hogy a jövőben ott legyünk, ahol beleszólásunk lehet a közösségünk sorsát érintő kérdésekbe" - hangsúlyozta Kelemen Hunor Nagyajtán.

A szövetség államelnökjelöltje délután a sepsiszentgyörgyi nyugdíjasokkal találkozott egy teadélutánon, majd az RMDSZ városi szervezetének küldöttgyűlésén vett részt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: