2014-05-28 09:36:31• hírek • MTI

Kelemen Hunor: Megálljt kell parancsolni az újra megerősödő szélsőségeknek

Fotó: Banga Előd-Ernő
Fotó: Banga Előd-Ernő

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint megálljt kell parancsolni az Európában újra megerősödő szélsőségeknek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki tisztségét is betöltő politikus Kolozsvár belvárosában egy holokauszt-emlékmű felavatásán mondott beszédet kedden délután.

Az emlékmű annak a több mint 18 ezer Kolozsvár környéki zsidónak állít emléket, akiket hetven évvel ezelőtt Kolozsvárról deportáltak a náci haláltáborokba.

Kelemen Hunor az európai parlamenti választások eredményeire utalva jelentette ki, hogy nem szabad helyet engedni azoknak, akik embereket különböztetnek meg faji, nyelvi vagy vallási alapon. Azt is hozzátette, a többség mindig felelős a kisebbségért. A Kolozsvár környéki zsidók halálba küldéséért is kollektív a felelősség.

"Egyetlen ember nem lett volna képes megszervezni, hogy 56 nap alatt több mint 430 ezer zsidót gyűjtsenek össze egy 170 ezer négyzetkilométeres területről, hogy a halálvonatokkal Auschwitzba vigyék őket" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, a szolidaritás hiánya tette lehetővé a deportálásokat. A társadalmi szolidaritás csökkenthette volna a tragédia mértékét, vagy akár teljesen elkerülhetővé tette volna a tragédiát.

Azt is megemlítette, hogy akkor is voltak, akik példát mutattak szolidaritásból, így Márton Áron római katolikus püspök és Járosi Andor evangélikus esperes, de a tragédiát mégsem sikerült megakadályozni.

Az RMDSZ-elnök szerint az emlékezés hiányából fakad, hogy később a kommunizmus is milliókat küldhetett a halálba, és az etnikai tisztogatás a Balkánon is megismétlődhetett. Hozzátette, az emlékezet ébren tartásával lehet elkerülni, hogy a XXI. században hasonló tragédiák történjenek.

Aurel Vainer, a romániai zsidó hitközségek szövetségének az elnöke a megemlékezésen felidézte: Észak-Erdélyben másfél hónap elég volt ahhoz, hogy 135 ezer zsidót a náci haláltáborokba küldjenek. A zsidó közösség vezetője külön kitért a meggyilkolt gyermekekre. "Mit adhatott volna az emberiségnek az a kétmillió zsidó gyermek, akiket a náci gépezet megsemmisített?" - tette fel a kérdést.

A holokausztra emlékeztető kolozsvári térplasztikát Löwith Egon zsidó származású helyi magyar szobrászművész tervei alapján Kolozsi Tibor készítette. Amint Emil Boc polgármester fogalmazott, azért állították, hogy hasonló tragédia soha többé ne történhessen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: