2016-11-04 18:32:15• hírek • Kocsis Zoltán

Kelemen: A döntéseket vissza a parlamentbe!

Péntek délután sajtótájékoztató keretein belül biztosította támogatásáról az RMDSZ Szatmár megyei jelöltjeit, Erdei Istvánt, Turos Lórándot és Magyar Lórándot az érdekvédelmi szervezet elnöke, Kelemen Hunor. Az egykori kultuszminiszter természetesen az RMDSZ választási programját is bemutatta.

„Programunk megvalósítható választ kíván adni minden olyan kérdésre, amely a társadalmat érinti. Jóléti, szociális, gazdasági, fiskális, közigazgatási és oktatási válaszok ezek", jelentette ki Kelemen. „Természetesen az etnikai kérdések is nagyon fontosak, hiszen sok esetben a már megszerzett jogaink is veszélybe kerültek, mert Romániában sokszor csak fakultatív dolog a törvény betartása", tette hozzá. „Úgy gondolom, Románia jogi és morális alapja az 1918 december elsejei gyulafehérvári nagygyűlés. Jogosan várjuk el tehát, hogy száz év múltán biztosítsák az akkor megígért jogokainkat".

Az RMDSZ elnöke szerint ugyanakkor Romániában jelenleg komoly gondok vannak a képviseleti demokráciával, a jogállamisággal és a parlament szerepével is.
„Vissza kell vinnünk a döntéseket a parlamentbe! Ha a döntések nem a parlamentben születnek, akkor nem beszélhetünk képviseleti demokráciáról, nem beszélhetünk jogállamról. Jelenleg a parlament mindhárom alapvető funkcióját elveszítette. Nincsenek koherens döntések, a parlament a kormányrendeletek jóváhagyó szervévé degradálódott már évek óta. A jelenlegi szakértői kormány pedig úgy érzi, nem kell beszámolnia senkinek. Sajnos a parlament már évek óta elveszítette ellenőrző funckcióját és reprezentativitását is. Olyan pártok, akik négy éve bejutottak, mára már megszűntek és olyan pártok vannak a parlamentben, amelyek a legutóbbi választáskor még nem is léteztek. Egyedül az RMDSZ maradt stabil", fogalmazott Kelemen.

A szövetség elnöke szerint nem csak négy évre gondolnak, amikor azt mondják, szükség van közigazgatási reformra, oktatási reformra és alkotmánymódosításra. „Az alkotmányt nem csak foltozgatni kell, hanem módosítani Gyulafehérvár szellemében. A társadalom jövője számára talán a legfontosabb az oktatási reform és szükség van a közigazgatási reformra is, de nem mindegy, hogy miként".

Az RMDSZ parlamenti képviselete 55%-ban újul meg a következő négy évre, a fiatalos lendület és szemléletmód a rutinnal és tapasztalattal ötvözve pedig eredményes munkát szülhet. Ez jellemzi a szatmári csapatot is, mondta Kelemen.

„Dragneaval vagy Dragnea nélkül nekünk az a célunk, hogy a társadalmat elősegítő döntések meghozásában részt vegyünk", válaszolt Kelemen Hunor arra az újságírói kérdésre, mely a PSD-elnök minapi kijelentésére vonatkozott. Akkor Liviu Dragnea azt találta mondani, nem kíván az RMDSZ-szel koalícióra lépve kormányozni.

„A hóvirág-pozíció esztétikailag szép, de politikailag katasztrófa", fogalmazott Kelemen plasztikusan a sok port kavart, Kolozsváron megjelent kampányplakátok kapcsán. „Legyen már vége a "tartom a markom politikának"! Azt szeretnénk, hogy a megtermelt pénz nagy része helyben maradjon és ne Bukarest döntse el kénye-kedve szerint, hova, mennyit ad vissza. Azzal sem tudunk egyetérteni, hogy a bizonyos összeg feletti forgalommal rendelkező cégeket csak Bukarestben szabad bejegyezni. Miért? A decentralizáció elve, a szubszidiaritás elve bizony európai gyakorlat és mi is ezt szeretnénk megvalósítani végre", mondta Kelemen.

A sajtótájékoztatón szót kaptak az RMDSZ szatmári jelöltjei is, elsőként a korelnök Erdei István képviselőjelölt. „Sokan kérdezik, négy mandátum után miért akarok egy ötödiket is? Azért, mert szeretném befejezni azt a munkát, amit 26 évvel ezelőtt harcostársaimmal elkezdtünk. Szeretném elérni, hogy gyerekeink, unokáink ne kényszerüljenek elhagyni az országot a jobb megélhetés reményében".

Turos Lóránd szenátorjelölt kiemelte, az RMDSZ-nek megvalósítható elképzelései vannak a közpolitika terén. „Természetes, hogy nagyon érzékenyek vagyunk a magyar közösségeink érdekeire, de mi nem csak egy etnikumot képviselünk, hanem egy egész megyét", fogalmazott.

„Számomra megtiszteltetés, hogy a városi tanácsban képviselhettem a szatmárnémetieket és megtiszteltetés lesz, ha képviselhetem a Szatmár megyeieket a parlamentben", jelentette ki Magyar Lóránd képviselőjelölt. Elmondta, szakterülete a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, tapasztalatait ezen a téren tudja kamatoztatni. „Nem ígérhetek mást, mint tisztességes munkát. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, csak erős parlamenti jelenléttel tudjuk támogatni Szatmárnémeti és a megye vezetőit".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: