2013-01-16 10:34:33• hírek • MTI

Kékpettyes maszkos rája a Nyíregyházi Állatparkba

Újabb különleges porcos hallal, kékpettyes maszkos rájával (Neotrygon kuhlil) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumának gyűjteménye.

Ezzel tovább bővült azoknak az állatfajoknak a száma, amelyeket az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) által koordinált tenyésztési program keretein belül szeretnének szaporítani a jövőben Nyíregyházán - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője kedden az MTI-nek.

A rája a nevét a szemei körül található sötét maszkszerű foltokról kapta. Szembetűnő jegyei a hátoldalán elhelyezkedő kék pettyek is, amelyek mérgező mivoltára figyelmeztetnek. A farokrész hosszabb a testénél, rajta fekete és fehér gyűrűk váltják egymást. A kékpettyes maszkos rája általában egy tüskével rendelkezik, amely egy méregmirigyhez csatlakozik, és szúrása nagyon fájdalmas.

Legtöbbször magányosan vagy kis csapatokban található meg a homokos tengerfenék aljzatán, korall-, illetve sziklaszirtek közelében. Inkább a mélyebb vizeket kedveli, de dagály idején beúszik a sekély lagúnákba is. Ritkán "temeti" el magát az aljzatban, ilyenkor viszont csak a szeme és a farka látszódik. Ragadozó, kisebb halakat, rákokat, kagylókat és egyéb tengeri gerincteleneket fogyaszt táplálékként. Fogai a kemény külső vázú élőlények feltörésére alkalmas lapokká módosultak.
A szakemberek feltételezése szerint a különleges porcos hal populációja a tengerek szennyeződése és a túlhalászás miatt csökken, bár pontos felmérések ennek igazolására jelenleg nincsenek.

A rája érkezésével a Ócenárium halfajainak száma 11-re nőtt, jelenleg 7 cápa- és 4 rájaféle él a vízében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: