2019-05-31 11:20:05• hírek • Nagy Tímea

Kegyes Dávid, XII. C osztályos tanuló bizonyult a Kölcsey Ferenc Főgimnázium idei legjobbjának

Kegyes Dávid XII. C osztályos tanuló négy éves középiskolai tanulmányi átlaga 10-es. Két évben is, 2017-ben és 2018-ban Mákvirág díjat kapott. Sokoldalú fiatal, a jeles iskolai eredmények mellett irodalmi téren és a sport terén is remekel.

Tanulmányi versenyeken elért eredményei:

 

Biológia olimpián első és második helyezést is kapott a négy év során, így tizenegyedik osztályban képviselte az iskolát az országos szakaszon. A Herba Medica tanulmányi verseny nemzetközi I. helyezettje. A Bolyai Farkas Országos Multidiszciplináris Tantárgyversenyen I. helyet érdemelt ki. A kémia olimpia megyei szakaszán háromszor volt megyei I. helyezett. Az országos szakaszon különdíjat és dicséretet is kapott, így részt vehetett az ország legjobb kémikus diákjainak táborában.

 

A Gheorghe Spacu Megyeközi Kémiaversenyen dicséretet kapott. Az Irinyi János Kémiaversenyen három évben volt megyei és országos első helyezett, és tizenegyedik osztályban nemzetközi III. helyezést kapott. 2018-ban két hetes kémiai kutatótáborban vett részt Budapesten. 2017-ben egyhetes, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kara által szervezett kutatótáborban megjelentette az első publikációját: „Kurkumin, lehetséges rákellenes vegyület, liposzómás gyógyszerhordozóban”.

 

A fizika olimpia megyei szakaszán két évben is második helyezést ért el. Szépen teljesített a Vermes Miklós és a Mindennapok Fizikája elnevezésű fizika versenyeken is. A Zrinyi Ilona Matematikaversenyen dicséretet kapott. 2017-től a Kárpát-medencei Tehetsegkutató Alapítvány támogatottja, a környezetvédelmi innovációs csoportjának feladatkoordinátora. 2019-ben részt vett élete első orvosi konferenciáján Prágában.

 

 

Humán területen is jeleskedett. Több iskolai rendezvény megnyitóján szavalt, szavalóversenyeken vett részt. A Magyar Kultúra Hetén megrendezett szavalóversenyen II. díjat kapott. A „Lesefüchse” német irodalmi verseny megyei és országos első díját kapta. Berlinben pedig nemzetközi második lett. A német tantári gyolimpián kétszer volt megyei első és tizenegyedik osztályban országos második helyezést kapott. C1-es ÖSD osztrák-német nyelvvizsgával rendelkezik, és magyarországi emelt szintű német érettségivel.

 

Számos cikke jelent meg a Szamos havilapban, a Tintaszósz nevű iskolaújságban, a Gutenberg diákszervezet évi folyóiratában. Szívügyének tekinti az önkénteskedést: részt vett a Tour de Tur-on, a Harag György Társulatban statiszta és önkéntes. A Progress Art szervezetben német-magyar, magyar-német fordító. A Noe Partium szellemi fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetben önkéntes koordinátor. A Caritasnal önkéntes tanár volt, számítógépkezelést tanított időseknek. Maradó szabad idejében kajakozik, lovagol és sízik.

 

Kegyes Dávid egy szeptemberi interjú során elárulta a Szatmár.ro számára, hogy a tantárgyi versenyeken nem feltétlen a mérkőzés élménye miatt vesz részt, hanem azért, mert a részvétellel rengeteg kiegészítő információhoz, tudáshoz juthat hozzá. A tantárgyakat célirányosan választja. Három éves korában eldöntötte, hogy orvos szeretne lenni, és nem máshol, mint Németországban. Ennek a döntésnek is megvan a története. Dávid úgy véli, hogy a saját maga- és a hazája jövőjéért úgy tehet a legtöbbet, ha a nyugati országban végzi a felsőfokú tanulmányait, ott marad pár évet, majd a megszerzett tudást és tapasztalatot hazahozza. Ehhez pedig a német nyelv alapos ismerete szükséges, a világversenyre való felkészülés pedig tökéletes lehetőséget adott erre.

 

A tanév eleji interjúhoz az utolsó szó jogán hozzátette, hogy kiemelt köszönettel tartozik az iskolának és a tanárainak azért, mert a rövid- és a hosszú távú terveiben is támogató közegre talált. Az egész tantestület támogatta a felkészülés során, és semmilyen plusz akadályt nem gördítettek elé, hogy a terveivel szélsebesen haladhasson a megálmodott célja felé.

 

Dávid, a szerkesztőség nevében is kitartást és hasonlóan szép eredményeket kívánunk! Valósítsd meg a terveid!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: