2014-03-07 17:04:25• hírek • MTI

Kegyelmet kérnek Gheorghe Popescunak

Több vezető román politikus egyetért azzal, hogy Traian Basescu államfő részesítse kegyelemben Gheorghe Popescu 115-szörös volt válogatott labdarúgót, akit adócsalás miatt három év és egy hónap börtönbüntetésre ítéltek a héten.

Popescut kedden ítélték el jogerősen, a volt sportoló még aznap jelentkezett önként a börtönben. Popescuval a román sportélet számos szereplője szolidarizált, de vezető román politikusok is kiálltak mellette.

Crin Antonescu, a román ellenzéki liberális párt elnöke kijelentette: Popescu Románia igazi nagykövete volt.
"Vannak pillanatok, amikor meg kell tanulnunk értékelni nemzeti jelképeinket, és állást kell foglalnunk, ha életük során nehéz helyzetbe kerültek" - mondta Antonescu.

A volt sportoló kegyelemben részesítésével Victor Ponta román miniszterelnök is egyetért, aki kifejtette, hogy magánemberként aláírja azt a petíciót, amit a sportcsillag érdekében fogalmazott meg egy román klubvezető. Ponta ugyanakkor hozzátette, közméltóságként nem foglalhat állást az ügyben.

Pénteken Valeriu Zgonea, a román képviselőház elnöke is a volt labdarúgó kegyelemben részesítése mellett foglalt állást. Kifejtette, Popescu nagyon sok jót tett Romániáért, és Törökországtól Spanyolországig mindenki tudja, hogy az FC Barcelona, valamint a román válogatott csapatkapitánya volt - érvelt Zgonea.   A volt futballista első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, később a bíróság szigorította a szankciót és szabadságvesztésre ítélte. Popescut csak Traian Basescu államfő részesítheti kegyelemben elnöki rendelettel.

Popescut és a román labdarúgás másik hét ismert vezetőjét azzal vádolták, hogy 1999 és 2005 között 1,5 millió dollárral károsították meg az államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldi eladásakor elhallgatták az üzletek valós értékét. A vádirat szerint négy román futballcsapatot több mint 10 millió dolláros kár ért a tranzakciók nyomán, mivel a pénz az ügyészek szerint a vádlottak számlájára került.

Tizennyolc éves sportpályafutása során Popescu játszott az Universitatea Craiovában, a Steaua Bucurestiben, a PSV Eindhovenben, a Tottenham Hotspurben, az FC Barcelonában, a Galatasarayban, a Leccében, a Dinamo Bucurestiben és a Hannoverben, a válogatottal pedig három világ- és két Európa-bajnokságon szerepelt. Legnagyobb klubsikerét a Barcelonával érte el, mellyel 1997-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Akkor a Barcelona csapatkapitánya volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: