2012-11-05 16:21:00• hírek • MTI

Kedvezményes áfáról tárgyalnának

A román kormány újra tárgyalna az élelmiszerek kedvezményes áfa-kulcsának bevezetéséről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)- jelentette ki hétfőn Victor Ponta román miniszterelnök.

Az IMF bukaresti küldöttsége kedden érkezik a román fővárosba a soron következő felülvizsgálati látogatásra. A delegáció a tervek szerint csak november 14-ig marad Bukarestben, hiszen a december 9-i romániai parlamenti választások után visszatérnek, hogy immár a hivatalába iktatott új román kormánnyal folytassák a tárgyalásokat. Victor Pontának jó esélyei vannak arra, hogy a választások után is ő vezesse a román kormányt.

Kijelentette, hogy ismét tárgyalni akar az élelmiszerek  9 százalékos kedvezményes áfájának bevezetéséről, amit korábban már elutasított a nemzetközi pénzintézet. Romániában jelenleg 24 százalékos egységes áfa-kulcs van érvényben.
Ponta rámutatott: az általa vezetett Szociál-liberális Szövetség (USL) választási programja tartalmazni fogja azt is, hogy a legalacsonyabb jövedelműek esetében a személyi jövedelemadó 8, illetve 12 százalékra csökken. Romániában jelenleg 16 százalékos az egységes adókulcs, ami az szja-ra és a társasági adóra egyaránt érvényes.

Leszögezte, hogy jövőre újabb elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást kell kötnie Romániának a washingtoni pénzintézettel és az Európai Bizottsággal, mert ez az ország érdekeit szolgálja.

Románia 2009-ben kötött két évre az IMF szervezésében 20 milliárd euró értékű, többoldalú készenléti hitelmegállapodást, amit 2011-ben egy 5,3 milliárd euró értékű elővigyázatossági típusú hitelmegállapodás váltott fel. Ez utóbbi 2013 tavaszán jár le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: