2010-05-14 15:29:33• hírek • MTI/Krónika

Kedvezményeket kér az RMDSZ

Lakatos Péter
Lakatos Péter

Kifejezetten kis- és közepes vállalkozóknak (kkv) fenntartott, kedvezményeket tartalmazó hitelcsomag bevezetését kéri a román kormánytól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - jelentette be nagyváradi sajtótájékoztatóján Lakatos Péter parlamenti képviselő.

A Bihar megyei honatya saját aláírásával ellátott levelet nyújtott át a napokban Traian Băsescu államfőnek, nyolc pontba szedve az RMDSZ-nek a gazdasági-pénzügyi válságból való mihamarabbi kilábalás érdekében tett javaslatait.

A képviselő elképzelése szerint a kkv-k és a magánvállalkozók olyan hiteleket vehetnének fel legfeljebb 150 ezer lej (35-36 ezer euró) értékben, amelyre egy külön e célra létrehozott alap vállal 80 százalékos garanciát. A vállalkozók egy bankkártya segítségével az ország bármelyik pontján hozzányúlhatnának a pénzükhöz. A kormányprogramhoz bármilyen kereskedelmi bank csatlakozhatna.

Az RMDSZ javaslatai között van az is, hogy június hatodikától a kormány törölje el a minimáladót, és vezessen be átalányadót például a szolgáltatóiparban. Lakatos szerint ezt az államelnök március végére megígérte, de még nem tette meg.
A szövetség elsődleges fontosságúnak tartja, hogy június végére minden befejezett, kormányprogramból finanszírozást váró munkálatot kifizessen az állam, elkerülendő a láncadósságokat, s így a vállalkozóknak is lenne miből kifizetniük az adóikat. Erre a célra a szövetség szerint még hitelt is érdemes lenne felvenni, akkkor is, ha ezzel a költségvetés túllépi a 2010-re tervezett deficitet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: