2009-06-19 14:52:22• hírek • Gozner Gertrud

Kedvenc téma: polgárpukkasztás

Kilyén István grafikáiból és Váradi Katalin goblen-munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön, június 18-án délután a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének galériájában.

Kilyén István képzőművész kétféle munkákat készít, a grafikák mellett nagyon híresek az ex librisei, több nemzetközi és hazai kiállításon vett részt velük. A grafikusok voltak azok, akik az ex libris jelet - amely a tulajdont jelöli - művészetté emelték. Kilyén ex-librissel számos díjat nyertek itthon és külföldön egyaránt. A szatmári grafikus Dánia ex libris egyesületének a tagja, valamint a romániái ex libris egyesület alapító tagja. Finomság és szintetizáló képesség jellemzi munkáit - fejtette ki Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke. Gergely a művész munkáit a neves grafikus, Gy. Szabó Béla alkotásaihoz hasonlította.

Váradi Katalinról megtudhattuk többek közt, hogy a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének egyik legújabb tagja, 2008-ban csatlakozott az egyesülethez. A kereskedelmi munkát hagyta ott, hogy háziasszony és anya legyen, és szabadidejében nagy szenvedélyének, a goblennek hódolhasson. A goblen is művészet, amit tűvel és cérnával alkotnak meg - fogalmazta meg Gergely Csaba. A téma és a színek finomsága jellemzi Váradi munkáit, ezt különbözteti meg a kereskedelemben kapható goblenektől. A goblenművész alkotásai során a tradiciókat összekapcsolta az új digitális technikákkal, és újabban nem szemekkel, hanem pixelekkel dolgozik, úgy hogy 100 öltés kerül 1 négyzetcentiméterre. Körülbelül 10 ezer öltésből áll egy alkotás, és több hónapig készül - tudtuk meg az egyesület elnökétől.


A képzőművészeti kiállítás megnyitóján
A képzőművészeti kiállítás megnyitóján


A grafika a képzőművészet azon ága ahol sokszorosítással készült, de eredetinek tekinthető alkotások készülnek - vette át a szót a kiállításmegnyitón Dr. Enyedi István. Kilyén István ismeri a szakma csínját-bínját, az alkotásainak filozófia üzenete van, nemcsak az érzelmekre hanem értelemre is hatnak, gondolkodásra késztetnek. Kilyén művészetének nagyságát az ex-libriseknek köszönheti, kedvenc témái a portré, csendéletek, tájak és a polgárpukkasztás - tette hozzá Enyedi.

Váradi Katalin munkáin romantikus és vallásos ihletetségű motívumokat látunk, több tűvel és különböző cérnákkal készülnek a művek. Erotika, csendélet, áhítat, meghitt családi képek jelennek meg munkáin - fejette ki megnyitó beszédében Enyedi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: