2011-07-14 13:19:29• hírek • Kocsis Zoltán

Egyetemre fel!

A továbbtanulni vágyó fiatalok nem tétlenkedtek: szerdán, az első beiratkozási napon összesen tizennyolcan iratkoztak be a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti kirendeltségének közigazgatási karára. Közülük kilencen a román, heten a magyar tannyelvű tagozatra, ketten pedig a távoktatásra (itt románul folyik az oktatás). Mindez igen szép számnak tekinthető, figyelembe véve, hogy július 21.-ig tart a beiratkozási időszak.

A magyar és a román tagozaton 25-25 hely van, közülük 15 állami, azaz ingyenes. Amint azt Stefan Suta, az intézmény igazgatója elmondta, a fizetéses helyek számát igény esetén bővíthetik és már meg is tették az ehhez szükséges lépéseket. Ami a távoktatást illeti, ott harminc hely van, valamennyi fizetéses. A tandíj egy évre 2600 lej, ezt négy részletben kell befizetni.

Idén elmarad a felvételi vizsga, így az érettségi és a négy (adott esetben öt) éves jegyek átlaga számít majd az elbírálásnál - 50%-50%-ban. Az eredményeket július 23.-án hirdetik ki. Aznap és az azt követő napon lehet fellebbezni, majd július 25-29.-e között kell visszajelezni, hogy az illető igényt tart az egyetemi helyre. Amennyiben ez elmulasztja, akkor minimum átesik fizetéses helyre, de akár teljesen elveszítheti egyetemi helyét.



A beiratkozáskor a jelentkezőnek ki kell töltenie egy űrlapot, fel kell mutatnia a beiratkozási illeték (200 lej) kifizetését bizonyító számlát valamint az érettségi diplomáját. A helyek lefoglalásakor mindezek mellett szükség lesz majd egy családorvosi igazolásra, három darab személyigazolvány-méretű fotóra, a személyigazolvány másolatára, a törzskönyvi kivonat (foaie matricolă) valamint a születési bizonyítvány legalizált fénymásolatára.

A BBTE Szatmárnémeti kirendeltségének közigazgatási karán a helyi tanárok mellett heti rendszerességgel a kolozsvári anyaegyetem tanárai valamint a Budapesti Corvinus Egyetem vendégtanárai tartják az órákat.

Kevesen tudják, ezért mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a Szatmárnémetiben nem csak a helyben oktatott közigazgatási szakra lehet jelentkezni. A Petőfi Sándor utca 47 szám alatt (az egykori kaszárnya épülete) ugyanis a kolozsvári anyaegyetem mind a 21 szakára be lehet iratkozni - ezért nem kell tehát Kolozsvárra utazni - naponta 9.00 és 14.00 között.

További információkat a 0264-431505-ös telefonszámon, az ubb_facultateaapsm@yahoo.com email-címen valamint a www.apubb.ro honlapon kérhetnek az érdeklődők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: