2015-01-05 11:35:07• hírek • MTI

Kedden Vízkereszt ünnepe

Vízkereszt ünnepén, a szatmárnémeti Székesegyházban tizenegy órától mutat be vízszenteléssel egybekötött szentmisét Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök.

Január 6-án, kedden Vízkereszt, Epiphania Domini, az Úr megjelenésének napja. Az epifánia ünnep tárgya Jézus Krisztus megjelenése volt általában, a IV. századtól Jézus születésének ünnepe, a karácsony azonban különálló ünneppé vált. Vízkeresztkor nyilvánították ki Jézus születését a pogány népnek. Ennek jelképe: a három napkeleti bölcs - Gáspár, Menyhért és Boldizsár - a betlehemi csillagot követve megjelent Jézus jászolánál, s uralkodónak kijáró tisztelettel hódolt a Kisded és édesanyja, Mária előtt.

A templomokban tömjént és vizet szentelnek, innen a magyar vízkereszt elnevezés. Az ünnephez tartozik még a vízkeresztet megelőző házszentelés. Ekkor a helybéli plébános meglátogatja híveit, megáldja a házat és annak népét, majd az ajtók szemöldökfájára krétával felírja a G-M-B betűket és az évszámot - újabban matricát helyeznek el.

A szatmárnémeti Székesegyházban kedden, tizenegy órától Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök mutat majd be vízszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét. Az idei ünnep különlegessége ugyanakkor, hogy a templomból kiérkezve a Püspök atya megáldja, szenteltvízzel meghinti Hám János új szobrát is.

Kedden Vízkereszt ünnepe

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: