2018. június. 22., péntek
Névnap:
2014-08-18 12:00:49• hírek • Szatmár.ro

Kedd helyett hétvégén lesz a néprajzi kiállítás

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A Fonó-Házban augusztus 19-re, 17.00 órára tervezett "Bogdándi falvédők és szőttesek nyomában" - elnevezésű kiállítással kapcsolatban a PMN programjában megjelentekhez képest változás történt.

A tervezett kiállitást, kiegészitve eredeti bogdándi népművészeti alkotásokkal, egykori használati tárgyakkal, népviselettel, bútorokkal, életképekkel,  felidézve az egykori bogdándi fonók hangulatát, az érdeklődők a PMN keretén belül hétvégén tekinthetik meg a Kossuth Kertben, egy rendhagyó kiállítás és élettérbemutató keretén belül: szombaton délután 16.00-19.00 óra között, "Életképek egy hagyományos bogdándi házban" címmel, a Partiumi Mesterségek utcája mellett, az Aranykapu Szigeten.

A Kossuth kerti bogdándi kiállítást 16.00 órakor megnyitja Zsákai Norbert bogdándi lelkipásztor és Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke.

Ez a kiállítás szerves részét képezi egy, a Szatmár megye hagyományőrző településeit népművészeti és néprajzi szempontból bemutató törekvésünknek, melynek célja az elkövetkező években sorra feltárni és a szatmári közönség számára bemutatni még tetten érhető élő népművészetünket, tárgyi örökségünket, nem utolsó sorban azokat a, többnyire idős embereket, akik vidéken népművészettel, egykori népi mesterségekkel, egykori népi hagyományokkal foglalkoznak.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a Kossuth Kertben, a megszokott helyszínen, a Partiumi Mesterségek Utcája mellett a "Nagymamáink konyhaművészete, szatmári ízek - szatmári konyha" elnevezést viselő, immár több éves hagyománnyal rendelkező gasztronómiai részen idén  a Bogdándi Hagyományőrzők kerülnek a figyelem középpontjába, akik a helyszínen készítik el igazi bogdándi alapanyagokból az ínycsiklandozó eredeti bogdándi bélest.

A hétvégi szabadtéri kiállítást követően, augusztus 29-én pénteken 16.00 órától különleges délutánra kerül sor a Fonó-Házban: "Bogdándi nap a Fonóban" címmel népdalok, népmesék, a híres-neves nevezetes bogdándi béles és nem utolsó sorban kézműves foglalkozások által, vidéki meghívottak segítségével válik majd megtapasztalhatóvá a tövisháti Bogdánd egykori népi kultúrája felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt mindkét eseményre.

Nyerj a Szatmár.ro-val: Oszd meg a Szatmár.ro hírportál Partiumi Magyar Napokról szóló híreit a Facebook-on és megnyerheted a rendezvénnyel kapcsolatos ajándéktárgyak valamelyikét. A nyereményekről egy kicsit később tájékoztatunk, de addig is érdemes megosztani a cikkeinket, mert minden megosztás nyereményt érhet!

Kiemelt támogatók:

Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány

Aranyfokozatú támogatók:

Tarr Beton, Kreativ, Autonet-A24, Barta Ati, No Pardon Pub, Mindig Friss

Ezüstfokozatú támogatók:

Rosendahl, Farmacenter, CBA, Arnisol, Nord Star, Hotel Astoria, Pizzerie & Motel Al Capone, Ratioterm, Aquastar, Salvator, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Panatek, Hanna Konyhatechnika, Promocraft, Gerbog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: