2014-08-31 11:36:04• hírek • MTI

Keanu Reeves 50 éves

Keanu Reeves amerikai filmszínész, a Mátrix-trilógia főszereplője szeptember 2-án lesz ötvenéves. A kerek évfordulóhoz közeledve a színész azt nyilatkozta: "15 éves korom óta játszom, de az eufória máig velem van. Az elmúlt ötven évben sok minden átalakult, de a színészi játék öröme mit sem változott." Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

Élete meglehetősen regényesen indult: kínai-hawaii geológus apa és angol anya gyermekeként Bejrútban született. Mindössze kétéves volt, amikor apja elhagyta a családot, a férfit évekkel később drogkereskedelem miatt tíz év börtönre ítélték, fia 13 évesen találkozott vele utoljára. Szülei válása után anyjával és húgával Ausztráliába, majd New Yorkba, innen pedig Torontóba költöztek. A szórakoztatóiparban otthonosan mozgó anyja, aki olyan világsztárok öltöztetője volt, mint Dolly Parton, Alice Cooper és David Bowie, gyors egymásutánban háromszor ment férjhez és háromszor vált el, így Keanu, akinek neve azt jelenti: "hűvös szellő a hegyek felett", öt év alatt öt különböző iskolába járt.

A tanulásnak tizenhét évesen végleg hátat fordított, s megpróbálkozott a színészettel. Szabad idejét a jéghokipályán töltötte, a játék közben Shakespeare-t szavaló, kiválóan védő kapusra társai a "Fal" becenevet ragasztották. Még korcsolyakölcsönzői állást is elvállalt, csak hogy a jég közelében lehessen, ám egy baleset után tudomásul kellet vennie: soha nem lehet profi játékos. Filmszerepekről álmodozott és gitározott, útját anyja második férje, Paul Aaron rendező egyengette.

Reeves első fontosabb alakítását 1986-ban Rob Lowe és Patrick Swayze oldalán nyújtotta a Youngblood című filmben, a szerep testhezálló volt, hiszen a film a fiatal hokisok küzdelmes életéről szólt. Ezután felpakolta minden vagyonát egy ócska Volvóra és Los Angelesbe költözött. Hollywoodban hamar felfigyeltek rá és a Féktelen folyó című moziban, Tim Hunter rendezésében már komoly sikert aratott. Az 1988-ban befejezett Veszedelmes viszonyok és a két évvel később forgatott Szeretlek holtodiglan után a nagy ígéretek között emlegették. Barátságot kötött River Phoenixszel, ott volt akkor is, amikor a fiatal színész a túlzott drogfogyasztás miatt egy bárból kijövet a járdán lelte halálát. Közös munkájuk az 1991-ben elkészült Shakespeare-átirat, Gus Van Sant rendezte Otthonom, Idaho.

Reeves 1992-ben Francis Ford Coppola Drakulájában is szerepet kapott, világsztárrá az 1994-ben készített Féktelenül című akciófilmmel vált, amelynek másik feltörekvő főszereplője a pályakezdő Sandra Bullock volt. A folytatást azonban még a felkínált dollármilliók ellenére sem vállalta, mert a forgatás idején éppen zenekarával, a Dogstarral turnézott és a winnipegi színházban Hamletet alakított. 1996-ban a Pár lépés a mennyország című romantikus dráma és egy évvel később a Láncreakció kisebbfajta bukásnak bizonyultak, de Al Pacino és Charlize Teron oldalán Az ördög ügyvédje című filmmel újrakezdődött sikersorozata.

Az élvonalba a Larry és Andy Wachowski rendezte bombasiker sci-fi, a Mátrix hozta vissza 1999-ben. A lenyűgöző látványvilágú filmben szuperlassított felvételeket, trükköket alkalmaztak, az operatőrök mellé képregényrajzolókat is bevontak a munkába, az úgynevezett "bullet-time" vizuális effektet a Mátrix tette világhíressé. A film közel 470 millió dollárt jövedelmezett világszerte és négy Oscart is nyert. A folytatás négy év múlva került a mozikba Mátrix - Újratöltve és Mátrix - Forradalmak címmel, ezekkel Reeves több mint 150 millió dollárt keresett. Magánéletét azonban tragédiák árnyékolták be: szerelme, aki 2000-ben halott kislányt hozott a világra, a megrázkódtatástól gyógyszerfüggővé vált, s egy év múlva autóbaleset áldozata lett. Ugyancsak 2001-ben Reeves húgánál diagnosztizáltak leukémiát, egymás után két barátját is elvesztette: a 22 éves énekesnő Aalijah, akivel a Mátrix folytatásokban dolgozott volna együtt, légi balesetben hunyt el, Gloria Foster, a Mátrix Orákuluma, a második rész forgatása alatt halt meg. Reeves csak nehezen tudott talpon maradni, évekig mosolytalan és magába zárkózó volt.

Reeves a 12 Ronin című filmben

2006-ban újra együtt játszott egyik legkedvesebb színésztársával, Sandra Bullockkal a Ház a tónál című romantikus, misztikus szerelmi történetben. 2008-ban két akciófilm főszerepét is elvállalta, Az utca királyaiban halálvágyó, komor zsarut alakított, az Amikor megállt a földben az űrből érkezett, szuper képességekkel rendelkező lényt. 2009-ben a komoly témát boncolgató Pippa Lee négy élete című filmben vállalt szerepet, amely arra kereste a választ, rejtőzik-e valaki az életünk során felvett szerepek mögött. 2013-ban rendezőként is bemutatkozott a Men of Tai Chi című akciófilmmel. Ezután a 47 Ronin című szamurájfilm következett, amely az egyik legrégibb és legnépszerűbb japán legendát dolgozta fel. Érdekesség, hogy a harci jeleneteket Budapesten forgatták.

Keanu Reeves jelenleg három filmen is dolgozik és élete első televíziós sorozatába is belekezdett. A japán-amerikai származású, katonából lett bérgyilkosról szóló akciósorozatban nemcsak a főszerepet játssza, de a produceri munkákat is ellát. A színész nagy szerelmese a motoroknak, és ebben az sem ingatja meg, hogy 24. születésnapján súlyos motorbalesetet szenvedett. Még egy motorkerékpár-gyár alapításába is beszállt, az Arch Motorcycles nevet viselő cég első modelljét - melyet leginkább autópályákra és kanyargós hegyi szakaszokra terveztek - szeptember 4-én, Reeves ötvenedik születésnapja után két nappal mutatja be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: