2010-01-19 18:14:55• hírek • Parajdi Andrea

Kátyú Top 10 Szatmárnémetiben

Ha másban nem is, egy dologban biztosan minden szatmárnémeti lakos egyetért: jó eséllyel pályázhatnánk a leggödrösebb utak városa címért. Top 10-es listát készítettünk "minden idők" legnagyobb kátyúiról, illetve kátyús utairól, amelyek nap mint nap megkeserítik az autósok hétköznapjait.

Szatmárnémetiben valamivel több mint négyszáz utca van, ezek közül az elmúlt tíz esztendőben 140-et javítottak fel. Az arány nem is lenne rossz, amennyiben elmondhatnánk azt, hogy minden olyan utcán hibátlan aszfaltréteg húzódik, amely az elmúlt egy évtizedben lett modernizálva. Nálunk nem csupán a harmincéves aszfaltburkolatú utakon vannak komoly problémák, hanem még azokon is amelyek alig pár éve (vagy hónapja) kerültek felújításra. Valahogy nem megy nekünk ez az útjavításdi... Hatalmas pénzeket fordítunk teljes útrehabilitációra és kátyúzásra, de nemcsak, hogy nem javulnak, hanem mintha évről évre egyre csak rosszabbak lennének az útviszonyok. Az egyszerű laikus ember is joggal teszi fel a kérdést: Miért van az, hogy másnak sikerül nekünk meg nem? Mit rontunk el, hol kellene változtatni? Ennek az összeállításnak most nem az a célja, hogy a kérdéseket megválaszolja (mint már korábban is láthattuk, ésszerű választ senki sem tud/hajlandó adni) hanem az, hogy bemutassa egyáltalán nem alaptalan a lakosság folytonos felháborodása.

Érdekesség: Tavaly Szatmárnémetiben mindössze hat olyan sofőr volt, aki megkapta azt a pénzt, amit a kátyúk miatt az autóján keletkezett kár megjavítására költött.

Vettük a bátorságot, és különböző szempontokat figyelembe véve elkészítettük Szatmárnémeti kátyúinak Top 10-es listáját. Az alábbi összeállítás tartalma igyekszik óvva inteni az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek az alábbi utakon és kereszteződéseknél, a kátyúzást végző cég alkalmazottai számára pedig útmutató kíván lenni abban, hogy merre indexeljenek az előttünk lévő gödörtömködős időszakban.


1. Anton Pann utca (14 Mai lakónegyed) - Az útszakaszon egyenesen kátyúhegyek találhatók, nem elvétve, hanem egymáshoz szorosan kapcsolódva. A szlalomozás helyett, itt egyetlen egy lehetősége van az autósoknak, hogy azon az alig két méteres útrésen haladjanak át, amelyet viszonylag még egyenletes aszfaltréteg borít. Akkor vált nyilvánvalóvá számunkra, hogy ez az útszakasz az abszolút győztes, amikor az egyik sofőr aközben hogy a nagy gödört igyekezett kikerülni, lefékezett és pár másodpercig csak bámulta a „természet alkotta" látványosságot. Az Anton Pann utcai gödör mentségére szóljon, hogy nem egy forgalmas városrészen ütötte fel a fejét.



2. Anderco utca (Billa szupermarket mellett) - Többször is beleférne a gödörbe a képen látható, főként kéregetéssel „foglalkozó" kisfiú, ha a toplistánk második helyén álló kátyú térfogatát mélység/kisgyerek mértékegységgel igyekeznénk meghatározni. Nem csak a Billa szupermarket miatt forgalmas ez a kisutca, hanem azért is, mert a Rosetti úttal együtt a Closca sugárút és az Octavian Goga utcák között teremt átjárási lehetőséget.


3. Ilarie Chendi és a George Bacovia utak kereszteződése (14 Mai lakónegyed) - Ezen az útszakaszon is terebélyes méretű, és mélységű gödör éktelenkedik. A szigorú „szakadékszélek" olyan látványt teremtenek mintha egyszerűen kivágták volna és elvitték volna az út alapanyagát. A gödör egyértelműen megérdemelt volna egy második helyezést, ám azért került mégis a dobogó harmadik fokára, mert egy olyan kereszteződésben található, ahol a STOP tábla megállításra kényszeríti az autósokat, tehát nem olyan balesetveszélyes mint az Anderco utcai gödör, ott ugyanis nincsenek olyan útjelzők, amelyek fékezésre kényszerítenék az autósokat.




4. Oituz sétány (15-ös lakónegyed) -Egyértelműen a „legjobbak közt" a helye az Oituz sétány teljes hosszának, hiszen azon a néhány száz méteren bár nincsenek ámulatba ejtő huppanások, ép aszfaltréteg is csupán elvétve található. Ha a sofőriskoláztatás nálunk is rutin pályán kezdődne, ez az útszakasz arra kiváló lenne, hogy a leendő sofőrök megtanulják a szlalomozás művészetét. Tanoncok figyelem: a Dacia sofőrje mindenkinek megmutatja, hogyan is kell ezt csinálni.










5. Romana tér, illetve a Henri Coanda és Corvinilor utcák találkozása - Egy kalap alá vettünk itt mindent, mert ezen a téren és ebben az útkereszteződésben (történetesen körforgalomban) csúcsokat döntöget az egy főre jutó gödrök száma. Normális esetben körforgalomban ritkán akadozik a közlekedés, nálunk azonban ez is megtörténik. Ja és egy jó tanács a város útkarbantartásokért felelős bizottságának: érdemes lenne számításba venni, hogy a macskaköves utak lényegesen időtállóbbak az új aszfaltréteggel fedett útszakaszoknál. Mi lenne, ha aszfaltozás helyett egyszerűen csak lekaparnánk a Romana tér felszakadozott burkolatát? Mintha alatta valami jobb rejtőzne.










6. Nagypiac, Golescu híd lába, Golescu utca - A híd lábánál lévő „mélyreható" gödör önmagában csak a lista végén kullogna, azonban mivel a gödörhöz vezető út is meglehetősen gödrös, úgy döntöttünk megérdemli a hatodik helyezést. Mivel egy forgalmas útszakaszról van szó, az autósoknak résen kell lenni, hiszen nagyon nagy a koccanás esélye.




7. Jubileului és az Independentei utcák találkozása (17-es lakónegyed) - Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a két út még ha egymás mellett is van, valóban nem is érintkezik, ugyanis egy nagy hasadék választja el őket egymástól. Úgy gondoltuk ennek az útszépséghibának mindenképpen szerepelnie kell a top 10-es listán, még az sem menti fel őt a rangsorolás alól, hogy az idők folyamán kialakult úthézag, ma már fekvőrendőri funkciót tölt be.


8. Lükő Béla utca - Ez az útszakasz is próbára teszi a koncentrációképességet és az emberi reflexet, a távolból csak annyit látni, hogy úthiba várható, ám az odaérkezés pillanatában derül csak ki, hogy a nemkikerülés akár futómű-hibásodáshoz is vezethet. Elkelne egy-két óvatosságra intő útjelző ezen a szakaszon is.


9.Chendi és a Rodnei utcák kereszteződése - Ez is egy olyan útkereszteződés, ahol nem csak a balról és jobbról közlekedő forgalomra kell odafigyelnünk, hanem a gödrökre is. Lassan már kibővíthetnénk a „helyi KRESZ elméletet" egy olyan fejezettel: hogyan közlekedjünk a kátyús utakon?




10. Lucian Blaga sugárút - Ez a városba bevezető útszakasz csupán azért került fel a 10-es toplistára, mert tavaly nyáron lett felújítva. Rekordgyorsasággal jelentek meg rajta a kisebb-nagyobb gödröcskék. Ezt mindenképpen jutalmazni kell!


Amennyiben pár nappal ezelőtt készítjük el a leggödrösebb utak listáját, másképp alakult volna a sorrend. A Vasile Lucaciu úton, és a Károlyi, illetve a Brandusa utak találkozásánál is hatalmas kátyúk terpeszkedtek, legalábbis még a hétvégén. Az Alfa Rom Kft. azonban január 18-án, hétfőn megkezdte a kátyúzást a városban és mindkét topesélyes lyukat még azelőtt betömte, hogy lefotózhattuk volna. Szomorú, de ezek nélkül sem telt túl nagy erőfeszítésbe, hogy összeálljon a „legek" listája.







A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az elkövetkezendő években a korábbiakhoz képest, egy új módszer szerint kívánja megoldani a kátyúzást. Terveik szerint északi és déli részre osztják a várost és mindkettőt kilicitálják egy-egy cégnek, amely a direkt betömések helyett, úgy kell majd kátyúzzon, hogy a gödrök mentén egyenletesen kivágja az aszfaltot és egy szimmetrikus, minőségibb munkát hagy maga után. A közbeszerzést már megtartották, tizenöt cég tett le ajánlatot a munkálatokra, jelenleg ezek elemzése zajlik. Az a két utász vállalat amelyik nyer, négy éven keresztül végzi majd Szatmárnémeti utainak kátyúzását.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: