2014-08-04 10:55:00• hírek • MTI

Katonai tisztelatadással temették el Cseh Szabolcsot

Katonai tiszteletadás mellett temették el vasárnap Bukarestben Cseh Szabolcsot, a legismertebb romániai kaszkadőrt, aki 71 éves korában súlyos betegségben halt meg - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Csíkszeredában született kaszkadőr 1965 óta több mint 120 filmben szerepelt, és több mint 70 kaszkadőrbemutatót tartott Romániában és az ország határain túl. A külföldi filmgyártók is felfigyeltek tehetségére. Kaszkadőrként, vagy egyes jelenetek rendezőjeként 38 nemzetközi produkció elkészítésében vett részt.

A filmtett.ro portál a román kaszkadőriskola megteremtőjeként emlékezett Cseh Szabolcsra, akit a román művészvilág és a román sajtó Szobi Csehként ismert. Mint felidézte, egyetemistaként szerződött el a bukaresti Állami Cirkuszba trapézművésznek. Harmadévesen kezdett filmekben szerepelni, elsőként Sergiu Nicolaescu történelmi eposzában, a Dákokban bukkant fel. Egyes mutatványait máig is világszinten egyedülállóként tartják számon.

A portál azt is megemlíti: három éve kiderült róla, hogy a kommunista titkosszolgálat besúgója volt. 1978-ban szervezték be, és azokról a kollégáiról jelentett a Securitaténak, akik el akarták hagyni az országot. E körülmény azonban nem tépázta meg a hírnevét.

Traian Basescu köztársasági elnök post mortem a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: