2010-02-26 15:42:33• hírek • Balog Anita

Katonai repülőgép vitte el a gyerekeket

Három kiskorú gyermek és két felnőtt égett meg abban a balesetben, amely péntek reggel történt a Szatmár Megyei Szelestyehuta (Poiana Codrului) településen. A legsúlyosabb állapotban egy két hetes és egy majdnem két éves gyermek van, akiket péntek délután egy katonai repülő szállított Bukarestbe, mert romlott az állapotuk.

Az emberi butaság okozta azt a balesetet, melyben összesen öt személy szenvedett égési sérüléseket. A Szatmár megyei Szelestyehuta nevű településen egy szobányi lakásban élt Ioan Lingurar élettársával, Caraba Melindával és három gyermekkel: a két hetes Caraba Dariával, a 14 hónapos Caraba Denisával és a 10 éves Lingurar Adrianával.

Péntek reggel a férfi tüzet gyújtott a lakást fűtő és főzésre is alkalmas kályhában: először egy égő gyufát dobott a tüzelőre, majd a lángokat egy kis benzinnel akarta szítani. Meg is lett a következménye: szinte felrobbant a kezében a benzinnel töltött pillepalack, amikor a gyúlékony anyag első cseppje a nyílt lánggal találkozott. Egy pillanatra az egész szobát ellepték a lángok, melyek végül nagy tüzet nem okoztak, de a szobában tartózkodó minden személy égési sérüléseket szenvedett. A tüzet a szomszédok oltották el, a szobában tartózkodóknak alig sikerült kimenekülniük a lakásból.

A felnőttek égési sérüléseket szenvedtek a karjukon, arcukon, felsőtestükön, jelen pillanatban a Szatmár Megyei Kórházban épolják őket, akárcsak a 10 éves kislányt. Kórházba szállították a két kisgyermeket is, akik első és másodfokú égési sérüléseket szenvedtek - mondta el a Szatmár.ro-nak Dr. Nótárius Gabriella, a mentőszolgálat munkatársa. A gyerekek állapotán az rontotta a legtöbbet, hogy belélegezték a forró levegőt és füstöt, ami miatt légzőszerveik súlyosan károsodtak. A szatmári szakemberek ugyan ellátták őket, de az állapotuk tovább romlott, ezért Cseke Attila egészségügyminiszter közbenjárásával pénteken 14 óra körül egy katonai repülőgép érkezett a Szatmárnémeti Repülőtérre. A gyerekeket a gép egy olyan bukaresti kórházba szállította, amely az égési sérülések gyógyítására specializálódott.

A repülőgépen utazó orvosokat képviselő SMURD-mentőorvos, Dr. Gabriela Marurean a sajtó képviselőinek a reptéren elmondta: már a repülőgépen megkezdik az életveszélyes állapotban levő gyerekek speciális kezelését.

Az elmúlt években gyakran történt meg az, hogy a SMURD speciális mentőszolgálatának helikopterei betegeket szállítottak el Szatmárnémetiből más, felszereltebb kórházakba, de olyanra már jó ideje nem volt példa, hogy a gyors beavatkozás érdekében ilyen rövid időn belül repülőgépet küldtek volna.



A gyerekeket külön mentőautóval szállítotték ki a reptérre
A gyerekeket külön mentőautóval szállítotték ki a reptérre


A Román Légierő gépét vetették be
A Román Légierő gépét vetették be


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: