2013-11-30 10:38:55• hírek • MTI

Aggodalom a nacionalisták felvonulása miatt

A sepsiszentgyörgyi városi önkormányzat felkérte a kormányt és a prefektust, hogy határolódjon el a Noua Dreapta (Új Jobboldal) szélsőségesen nacionalista szervezet képviselőinek Románia nemzeti ünnepére, vasárnapra tervezett sepsiszentgyörgyi felvonulásától.

Az önkormányzat pénteken közzétett állásfoglalásában aggodalmának adott hangot amiatt, hogy "egy szélsőséges, antiszemita és magyarellenes szervezet" sepsiszentgyörgyi felvonulásra hívta szimpatizánsait. A korábbi tapasztalatokra hivatkozva kijelentette, a szervezet nem ünnepelni akar december elsején, hanem a magyar közösséget akarja gyalázni és provokálni. 

A Mediafax hírügynökség közlése szerint a határozat szövegét a sepsiszentgyörgyi önkormányzat négy román nemzetiségű képviselője is megszavazta.
A Noua Dreapta szervezet a világhálón szólította fel szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a román nemzeti ünnepen azon a sepsiszentgyörgyi felvonuláson, amelyet hagyományosan a prefektus szervez a városban. A maszol.ro portál korábban közölte, hogy a világhálón magyar ellentüntetés is szerveződik. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz kötődő személyek arra készülnek, hogy transzparensekkel fogadják a szélsőséges román szervezet képviselőit.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kijelentette, nem vesz részt a december 1-jei sepsiszentgyörgyi hivatalos rendezvényen, hiszen Románia nem tartotta tiszteletben az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés határozatát.

Románia december 1-jén tartja hivatalos nemzeti ünnepét. Ekkor az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlésre emlékeznek, amelyen az erdélyi, bánsági és magyarországi románok - önrendelkezési jogukra hivatkozva - az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesüléséről fogadtak el határozatot.

A gyulafehérvári határozat kimondta, hogy az egyesülés nyomán létrejövő új Román Állam az együtt élő népeknek teljes nemzeti szabadságot biztosít, lehetővé teszi, hogy oktatásukat, közigazgatásukat és bíráskodásukat anyanyelvükön maguk gyakorolják saját képviselőik által, és számarányuknak megfelelően az ország törvényhozásában és kormányzatában is helyet kapjanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: