2013-12-02 10:07:33• hírek • MTI

Katonai parádé és sepsiszentgyörgyi incidens

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Románia-szerte megünnepelték vasárnap az ország nemzeti ünnepét. Bukarestben nagyszabású katonai parádét tartottak, amely a legdíszesebb volt az 1989-es rendszerváltozás óta. Sepsiszentgyörgyön dulakodás történt egy román szélsőséges szervezet jelenléte ellen tiltakozó magyar fiatalok és a csendőrség között.

December 1-jén fogadták el 1918-ban Gyulafehérváron azt a határozatot, amelyben az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesülését. A románok ezt az időpontot tekintik Nagy-Románia megalakulásának, és ekkor van Románia nemzeti ünnepe.

Országszerte ünnepségeket szerveztek, így Sepsiszentgyörgyön is, ahol az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőséges román szervezet mintegy 80 aktivistája is megjelent. Ez a szervezet az elmúlt években december 1-jén rendszerint valamelyik erdélyi városban tartott felvonulást.

Az Agerpres hírügynökség szerint magyar fiatalok egy csoportja is tüntetett Sepsiszentgyörgy központjában a román szélsőséges szervezet jelenléte ellen. A tudósítás szerint a magyar fiatalok többsége a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelképét viselte. A két csoportot egy csendőrkordon választotta el egymástól.

A Noua Dreapta szimpatizánsai egyebek között azt skandálták, hogy "Hargita és Kovászna román föld!", "Székelyföld nem létezik!", a mintegy 30 magyar fiatal pedig a "Székelyföld nem Románia!", "Az idegenek menjenek haza!" üzenettel válaszoltak.

Petronela Corodeanu, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar fiatalok csoportjából két fiatalt előállítottak és megbírságoltak, mert nem engedelmeskedtek a csendőrök utasításának, akik el akarták terelni a magyar fiatalokat a román nemzeti ünnepen részt vevők útjából. A kérdésre, hogy használtak-e könnygázt, a szóvivő úgy válaszolt, hogy nem alkalmaztak.

Az MTI helyszíni forrásból úgy értesült, hogy dulakodás történt a magyar fiatalok és a csendőrség között, amikor a rendfenntartók távolabb akarták terelni a magyar fiatalokat az Új Jobboldal szervezet szimpatizánsait szállító járművek közeléből.

Románia nemzeti ünnepe alkalmából egy felmérést tett közzé az IRES kolozsvári közvélemény-kutató intézet. E szerint a románok 76 százaléka egyetért azzal, hogy Románia egyesüljön a Moldovai Köztársasággal, és 63 százalék helyeselte Traian Basescu államfőnek azt a minapi nyilatkozatát, amely szerint Románia következő nagy célkitűzése keleti szomszédjával való egyesülése legyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: