2012-12-02 07:30:06• hírek • MTI

Katonai parádé és óriási zászló a román nemzeti ünnepen

A bukaresti diadalívnél rendezett katonai díszszemlével és a román kormány épületére kifeszített hatalmas piros-sárga-kék zászlóval ünnepelték szombaton Romániában az ország nemzeti ünnepét.

1990 óta december elseje Románia nemzeti ünnepe: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

A román kormány székházára délelőtt egy 1400 négyzetméteres, a teljes homlokzatot eltakaró nemzeti zászlót feszítettek ki, az épületben pedig nyílt napot rendeztek, amelyen Victor Ponta miniszterelnök fogadta az első látogatókat.

"Fel kell emelnünk a fejünket, büszkébbeknek kell lennünk országunkra, hogy olyan életet élhessünk, amilyet megérdemlünk. Hozzászoktunk az utóbbi években, hogy ne követelőzzünk, hogy nekünk térdepelnünk kell, mert mi nem dolgozunk, mi rosszak vagyunk, és majd jön valaki kintről, aki kihív a táblához és összeszid minket, de a szidás nem kintről érkezett, hanem itthonról. Én nem hiszem, hogy csak megalázkodva lehet vezetni ezt az országot. Csak rajtunk múlik, hogy büszkébbek legyünk, és több méltóságot tanúsítsunk" - mondta Victor Ponta a zászlóavatáson.

A bukaresti diadalívnél több ezres közönség és az ország legfőbb közjogi méltóságai jelenlétében rendeztek nagyszabású katonai parádét. Az első világháború után emelt diadalív alatt a román hadsereg, csendőrség, tűzoltóság, hírszerző szolgálat 1500 fegyverese vonult fel. A szemlén a különböző fegyvernemek, valamint a rohammentő-szolgálat, a határőrség, a rendőrség speciális járműveivel, valamint a román légierő helikoptereivel és csapatszállító repülőgépeivel rendeztek bemutatót.

Romániában az ország számos nagyvárosában rendeztek szombaton katonai felvonulást és utcai népünnepélyt a románság nemzeti ünnepe alkalmából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: