2011-04-05 09:12:03• hírek • Pogár Demeter/MTI

Katonai bíróság dönt a terrorista sorsáról

Polgári bíróság helyett Guantánamón, katonai esküdtszék előtt fogják tárgyalni a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelésével kérkedő Hálid Sejk Mohammed perét - jelentette be hétfőn Washingtonban Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter.

Barack Obama amerikai elnök március 7-én törölte el az új pereknek a guantánamói haditengerészeti bázison történő beindítására vonatkozó tilalmat. Az amerikai elnök ezt azzal indokolta: a kongresszus költségvetési határozatával megakadályozta, hogy a foglyokat amerikai területen, polgári bíróság elé állítsák. Holder hétfőn hangsúlyozta: a törvényhozás döntése "megkötötte a kormány kezét", és hangot adott azon meggyőződésének, miszerint a tárgyalásokat polgári törvényszék előtt volna helyes lefolytatni.

Ugyancsak a Kuba szigetén lévő támaszponton állítják bíróság elé Mohammed négy cinkosát, Valid bin Attast, Ramzi Binalsibet, Ali Abdul Aziz Alit és Musztafa Ahmed al-Havszavit. A republikánus párti törvényhozók és a New York-i városi vezetés részéről többen üdvözölték, hogy a kormány lemondott a polgári peres eljárásról. Michael Bloomberg, a metropolis polgármestere szerint az öt terrorista manhattani perének biztosítása egymilliárd dollárba került volna.
Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elutasította három guantánamói fogoly fellebbezését, öt további - ujgur nemzetiségű - fogoly esetében pedig elvetette beadványuk megvizsgálását. Az utóbbiak azt akarják elérni, hogy az Egyesült Államokban maradhassanak.


Szeptember 11 - megváltoztatta a világot
Szeptember 11 - megváltoztatta a világot



A fellebbezést kérvényező három külföldi - két jemeni és egy kuvaiti - már kilenc éve raboskodik Guantánamón. A foglyok külön-külön kérték a washingtoni fellebbviteli bíróság számukra kedvezőtlen döntéseinek felülvizsgálatát. Mindhárman tagadják, hogy harcoltak volna Afganisztánban.

A guantánamói börtönben jelenleg 172 fogoly van. A katonai bírósági eljárásoknak a bázison történő folytatásával Obama - aki hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy 2012-ben újra jelölteti magát - elismerte, hogy az erős politikai ellenállás miatt képtelen beváltani választási ígéretét, miszerint bezáratja a támaszponton a börtönöket, amelyeket elődje, George W. Bush alakíttatott ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: