2013-04-26 09:51:12• hírek • MTI

Katicabogarak a bevásárlóközpontban

Mintegy hetvenkétezer katicabogarat engedtek szabadon egy amerikai bevásárló- és szórakoztatóközpontban, hogy hadat üzenjenek a zárt épületkomplexumban élősködő levéltetveknek.

A Minnesota állambeli Bloomingtonban található Mall of America nevű központba annak idején harmincezer növényt - köztük 400 fát - telepítettek, hogy természetes légtisztítóként szolgáljanak. Csakhogy a zöld növényzettel együtt jöttek a levéltetvek is, amelyek azóta fölöttébb elszaporodtak a hatalmas, hét amerikaifutball-stadionnyi alapterületű komplexumban. A levéltetveknek van azonban egy ősellenségük: a katicabogár, amely szívesen lakmározik mindenféle rovarkártevőket.
"A katicabogarakra afféle biológiai védelmi rendszerként tekintünk" - idézte a LiveScience tudományos hírportál a Mall of America igazgatóját, Lydell Newbyt.

A központ már korábban is igénybe vette a bogarak "velük születetett" szolgáltatását rovarirtó szerek alkalmazása helyett. Bár kezdetben akadtak vásárlók, akik attól féltek, hogy a katicák esetleg rászállnak az ételre, a szóvivő megnyugtatóan közölte, hogy szinte kizárólag a növényeken tanyáznak, és nem igazán érdekli őket az emberi ennivaló.

A komplexumnak nem ez az egyetlen természetbarát kezdeményezése. Az éttermeiből kikerülő elhasználódott sütőzsírt biodízellé alakítják át "házon belül", és azzal üzemeltetik a biztonsági szolgálat járműveit. Bár arrafelé igencsak kemények a telek, az épületnek nincs központi fűtőrendszere: "zöld" megoldásként a nap melegét használják fűtésre a 1,5 kilométernyire elnyúló tetőablakokon keresztül.

A 390 000 négyzetméter alapterületű központot 1992-ben adták át. Évente több mint negyvenmillió látogatót fogad - durván nyolcszor annyit, amennyi Minnesota állam teljes lakossága -, alkalmazottainak a száma tizenkétezer. Három szintjén közel 530 üzlet található, parkolójának befogadóképessége 12 300 jármű.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: