2011-06-16 11:20:04• hírek • MTI/AFP/APA

Katasztrófaveszély-toplista

Több mint 170 országban mérték fel a természeti csapások veszélyét és a katasztrófavédelmi képességet a bonni ENSZ Egyetem (UNU) kutatói.

A Weltrisikobericht (Kockázati világjelentés) című tanulmány szerint az Ausztráliához közeli, szigetekből álló Vanuatui Köztársaságban a legnagyobb a veszélye a természeti katasztrófák bekövetkeztének. Második helyen a közeli Tonga, harmadikon a Fülöp-szigetek, negyediken a Salamon-szigetek, ötödiken a közép-amerikai Guatemala végzett. A szerzők szerint a legkisebb rizikóval Katar, Málta, Szaúd-Arábia, Izland és Bahrein bír.

Mint a kutatók hangsúlyozzák, a rizikóindex kiszámításánál a szélsőséges időjárási események kialakulásának valószínűsége mellett a katasztrófavédelmi kapacitást, azaz társadalmi-gazdasági faktorokat, például az építési szabályzatokat is figyelembe vették.

Magyarország esetében utóbbi tényezők beszámítása javított a csupán a természeti tényezők alapján adódó besoroláson, így alakult ki végül a 109. helyezés a 173 országon belül. (Az első helyen állt a legveszélyesebb, az utolsón a legbiztonságosabb ország.)  A tanulmány szerint Románia a 94.helyen áll, Kína és Mexikó között.

A szerzők szerint a társadalmi tényezők bevonásának szükségességét igazolják többek között a Haitit és Japánt sújtó földrengések eltérő következményei is. Míg a 9-es erősségű japán rengés 25 ezer áldozatot szedett, addig a gyengébb, 7-es erősségű haiti 220 ezret, ez pedig az országok különböző reagáló képességén és felkészültségén múlott - érvelnek.


Katasztrófahelyzet: a tanulmány szerint Vanuatu és Tonga van veszélybenKatasztrófahelyzet: a tanulmány szerint Vanuatu és Tonga van veszélyben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: