2016-01-22 15:00:43• hírek • Kocsis Zoltán

Fákkal védenék az utakat

„Zöld függöny" létrehozásával védené az utakat a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Az intézmény igazgatója, Békéssy Erzsébet arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években kivágott fákat pótolni kellene.

Elképzelését Békéssy a Sürgősségi Helyzetek Szatmár Megyei Bizottságának legutóbbi ülésén vetette fel. Elmondta, az elmúlt években a megyei tanács rengeteg út mentén kivágta az öreg, a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő fákat - a környezetvédelmi ügynökség engedélyével. Ezeket azonban ideje lenne pótolni, jelentette ki.

Elképzelései szerint azonban nem egyszerűen egy sor fát kellene ültetni az utak mellé, hanem egy szélesebb részt beültetni, egyfajta „zöld függönyt" kialakítani. „Nézzük meg, a Nyírségben Magyarországon mindenütt ilyen függöny veszi körül az utakat", mondta. Romániában törvény mondja ki, hogy ez a „zöld függöny" legkevesebb 30 méter széles kell legyen.

„A fák télen a hófúvásoktól, nyáron a széltől, portól óvnák az utakat, az aszfalt sem forrósodna fel annyira. Arról nem beszélve, hogy a fák ugye oxigént termelnek", indokolta elképzeléseit Békéssy.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség az elmúlt években jelentős mennyiségű csemetét ültetett el a megyében: 2014-ben például 209.000 fát - elsősorban kocsányos tölgyet - ültettek többek között az egykori szeméttelepek helyére. Egy korábbi akciójában még a Szatmár.ro csapata is tevékenyen részt vett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: