2018. június. 22., péntek
Névnap:
2017-03-20 08:34:07• hírek • Fehér Krisztina/MTI

Katalónia függetlensége ellen tüntettek - Barcelonában

Több ezren vonultak utcára Katalóniában vasárnap, hogy tiltakozzanak az autonóm közösség függetlenségi elképzelései ellen.

A Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet felhívására mintegy 15 ezren tiltakoztak a belvárosban - állítják a szervezők, míg a városi hatóságok szerint 6500-an vettek részt a felvonuláson, amelynek jelszava "a szeparatista puccs megállítása" volt.
    
A menet élén egy teherautó haladt, amelyről hangszórón keresztül szóltak az összhangot és egyetértést támogató, illetve a katalánok Spanyolországtól való elszakadását ellenző üzenetek, mint például: "Ne tévesszenek meg titeket, Katalónia Spanyolország!"
    
A tüntetők spanyol és katalán zászlókat lengettek és transzparenseket tartottak a magasba. "A nacionalizmus áldozatai igazságot követelnek" - állt például az egyik táblán. "Mi vagyunk a többség, és mi vagyunk a történelem helyes oldalán" - fogalmazott Mariano Goma, az SCC elnöke a tömeghez intézett beszédében.
    
José Domingo, a szervezet alelnöke szerint a szabadságot, a demokráciát, és az együttélést veszélyezteti Katalóniában a függetlenségi folyamat, amely "csak katasztrófát hoz".
    
Felszólalt María Dolores Agenjo iskolaigazgató is, aki 2014. november 9-én nem volt hajlandó az általa vezetett intézményt kinyitni, hogy ott szavazhassanak a függetlenségről az úgynevezett alternatív népszavazáson, amelyet a spanyol alkotmánybíróság nem engedélyezett.
    
Mint mondta, egy olyan Katalóniát szeretnének, ahol nem fenyegetik a tisztviselőket, sem a képviselőket, amiért nem akarnak részt venni a (függetlenségi) folyamatban. Emellett pedig egy olyan elnököt is szeretnének, aki mindenkit képvisel - intézte szavait Carles Puigdemont, függetlenségpárti katalán elnökhöz.


    
A megmozduláson több elszakadást ellenző parlamenti párt is képviseltette magát.
    
A katalán kormány arra készül, hogy szeptemberben ismét népszavazást rendezzen Katalónia függetlenségéről, akár a spanyol állam hozzájárulása nélkül.
    
A Katalóniában végzett legutolsó hivatalos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek többsége, 46,8% százalék ellenzi az elszakadást, de nem sokkal kevesebb, 45,3 százalék az önállósodásra voksolók aránya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: