2011-03-06 13:07:21• hírek • MTI

Kastélycsere

Alekszandr Ponomarenko orosz milliárdos 350 millió dollárért megvásárolt Gelendzsik mellett egy hatalmas komplexumot, amely a magukat makacsul tartó híresztelések szerint Vlagyimir Putyin kormányfőnek épült, "Putyin kastélyaként" ismert, s akad, aki most is azt állítja, hogy csak a cégér változott.

Ponomarenko a Novorosszijszki Kereskedelmi Kikötő volt résztulajdonosa, amelynek gazdái - köztük a Putyin közeli barátjaként ismert Arkagyij Rotenberg - tavaly összesen kétmilliárd dollárt kerestek csak a kikötővel.

A komplexum Ponomarenko elmondása szerint két cég megvásárlásával került a tulajdonába, s 67 hektáron összesen 26 ezer négyzetméternyi épületet terveznek rá felhúzni. Emellett az egyik megvett cég összesen 160 hektárnyi üdülőterületet bérel ugyanott. A hosszabb ideje álló építkezés végeredményének lesz majd 350 millió dollár az értéke, ebből kiindulva állapították meg az árat - mondta a Kommerszant című lapnak.

A hatalmas területtel körülvett, kastélyszerű építmény tavaly év végén vált híressé, amikor Szergej Kolesznyikov üzletember, Putyin barátainak üzlettársa az államfőhöz intézett nyílt levélben tette közzé, hogy a miniszterelnök számára kereken egymilliárd dollárért épül "villa" a Fekete-tenger partján. Kolesznyikov szerint Putyin az egyik alapítója a szövetkezetnek, amely a szállodakomplexumnak nevezett létesítmény építésébe kezdett. Kolesznyikov most is azt állítja, hogy a kormányfő köreitől távolabb álló új tulajdonos által történt megvásárlás csakis a tények leplezését szolgálja.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára a Kommerszantnak azt mondta: Putyinnak nem volt és nincs köze az építkezéshez, de aki botrány idején vásárol, és kész építményt ad el, az jól szokott járni.

A komplexumban a "kastély" mellett van saját, hosszú strand, szabadtéri színpad, jachtkikötő - amelytől alagúton át közelíthető meg a főépület -, sportkomplexum, három helikopter-leszállóhely és egy nagy építménysor a személyzetnek. Mindez Gelendzsik és az ottani repülőtér közelében terül el.

Ponomarenko a Kommerszantnak arról beszélt, hogy még nem tudja, mit csinál a komplexummal, esetleg átadja egy alapítványnak. Kolesznyikov ezzel szemben állítja: nem létezik a világon olyan szanatórium, ahol legfeljebb 20 vendég helyezhető el, fenntartása havi több millió, esetleg több tízmillió dollárba kerül, és még helikopter-leszállóhelyekkel és önálló energiaellátással is rendelkezik. Emellett Kolesznyikov szerint a teljes környező infrastruktúra állami pénzen épült.

A Vedomosztyi című lap pénteken emlékeztetett arra, hogy az orosz oligarchák nem egyszer segítették ki a tisztségviselőket nehéz helyzetekben. Erre számos példát hozott fel, majd megállapította: az oligarchák nyilván előnyöket remélnek az ilyesmitől, de reményeik hiúak, mert a végső árat önkényesen határozzák majd meg. "A társadalom viszont jó alappal gondolhatja, hogy a vagyonokat csak névlegesen birtokolják, s a valóságos tulajdonosok rejtélyes alakok, akiknek első szavára százmillió dollárokat költenek el" - írta a lap.

A Putyin kastély elkelt
A Putyin kastély elkelt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: