2008-04-30 21:45:28• hírek • Szatmar.ro

Egy töltő minden mobilhoz!

Az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése elméletileg továbbra is egyik fontos célja az EU-nak, azonban a jelek szerint a helyzet kezelésére vajmi kevés eszköze van az Uniónak.

Erre a helyzetre rendkívül jó példa Stravosz Dimasz EU környezetvédelmi biztos válasza egy magyarországi EP-képviselő interpellációjára. Hegyi Gyula képviselő arra hívta fel a figyelmet felszólalásában, hogy az elektronikus hulladékmennyiséget tetemesen csökkenteni lehetne, ha harmonizálnák például a mobiltelefontöltőket. A világban számos mobiltelefonokat gyártó cég több ezer féle készüléke van használatban jelenleg is, ezek mindegyikéhez különféle bemenetekkel ellátott telefontöltők tartoznak. Abban az esetben, ha a gyártók egységes, minden készülék töltésére alkalmas mobiltöltőket gyártanának, az mind a felhasználók kényelme szempontjából, mind pedig az elektronikai hulladékmennyiség csökkentése szempontjából előnyös lenne. Ezzel az állítással a környezetvédelmi biztos sem vitatkozik:"a mobiltelefonok (és egyéb mobilkészülékek) töltőinek harmonizálása valóban az elektronikus hulladék mennyiségének csökkenéséhez vezethetne, és a felhasználóknak nem kellene különféle töltőket magukkal vinniük az általuk használt készülékekhez".

Megjegyezte továbbá, hogy egyelőre a szóban forgó harmonizáció különböző technikai okok miatt nem lehetséges. Már csak azért sem egyszerű az egységesítés, mert a különböző készülékek különböző feszültségtartományba tartoznak, így a jelenleg forgalomban lévő, különböző akkumulátorokkal működ telefonokat egyaránt töltő szerkezet vagy nem működne biztonságosan, vagy pedig nagyon lassan töltene.

Van azonban előrelépés az ügyben, és a harmonizáció első lépéseként a csatlakozókat egységesítenék. Az EU-biztos szerint a mobiltelefongyártók jelenleg azon dolgoznak, hogy mini-USB csatlakozókon alapuló töltőket állítsanak elő. Egyelőre ez még tervezési fázisban van, így a teljes harmonizációhoz még hosszú út vezet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: