2009-09-03 13:18:01• hírek • Gozner Gertrud

Kártya-függetlenített telefonok

Az Országos Távközlési Hatóság és a mobilszolgáltatók között kötött megegyezés értelmében a kártyafüggetlenítés folyamata a kérvény regisztrálása után legtöbb 15 napot vehet igénybe. Ennek a szolgáltatásnak az árát a telefon típusa fogja meghatározni, a feketepiacon jelenleg egy telefon kikódolásának összege átlagosan 15 és 50 lej között változik.

Ugyanakkor a mobiltelefoncégek minden vásárlásnál kötelesek a tájékoztatni a fogyasztót arról, hogy az illető készülék kártyafüggő vagy sem, illetve milyen többletköltséget jelent számukra, ha a szerződésben foglalt hűségidőszak lejárta előtt hálózat-függetleníteni szeretné készülékét.

Ha a klienst a telefont teljes áron vásárolja meg, akkor a hálózatfüggetlenítés költségeit a mobilszolgáltató fogja állni. Amennyiben a telefon egy akciós csomagban került értékesítésre, és a kliens a szerződés lejárta előtt kéri a kikódolást, akkor ennek költségei teljes egészében az ügyfélt terhelik.

Az Országos Távközlési Hatóság közleménye szerint nem fognak beleavatkozni a mobilszolgáltató által megszabott hálózatfüggetlenítési tarifákba, csak arra figyelmeztetik a cégeket, hogy a megadott ár a szolgáltatás valódi értéket mutassa. Ha visszaéléseket tapasztalunk, közbe fogunk avatkozni - nyilatkozták a hatóság képviselői.

Szatmárnémetiben a két legnagyobb romániai mobiltelefonszolgáltató cégnél, az Orange-nál és a Vodafone-nál érdeklődtünk a kikódolási tarifák után. A másik két cégnél, a Cosmote-nél és a Zapp-nál nem tevődik fel a kérdés, mivel az előbbi hálózatfüggetlen telefonokat árul, míg az utóbbi más frekvenciát használ, tehát az általuk forgalmazott készülékek nem használhatóak más hálózatban.

Az Orange cég szerződésen belül típustól függetlenül 430 lejért szünteti meg a kliens telefonjának kártyafüggését, ha már lejárt a szerződés mindezt 129 lejért teszik meg. A Vodafone-nál szintén típusfüggetlenek a tarifák, míg szerződéses viszony esetén 50 eurót kérnek el egy telefon kikódolásáért, a hűségidőszakon kívül ingyen hálózat-függetlenítik a telefont. Egy nem szolgálatató-függő telefonszervizben a kikódolás átlagban 20-30 lejébe kerül a kliensnek.


A mobilszolgáltatók hol ingyen, hol száz euróért függetlenik a hálózatuktól a mobilokat.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: